Portret / Ştefan Cristian Bordei pictează căştile de motocicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul desenează de la 10 ani. El a început mai întâi în creion, ca apoi să se apuce de graffiti, iar din clasa a IX-a a descoperit culoarea şi arta plastică.

Ştefan Cristian Bordei este unul dintre cei mai buni elevi din clasa a XI-a B de la Colegiul Tehnic din Rădăuţi, însă spre deosebire de colegii săi, Ştefan este pasionat de pictură şi desen. „Când eram mic, eram un anti-talent la desen. Nu mă pricepeam deloc. Dar, prin clasa a V-a, urmărindu-l pe tata care făcea desen tehnic, am început să-mi dezvolt o latură artistică“, povesteşte Ştefan Cristian Bordei.


A început să deseneze în creion susţinut de profesorul de desen Dimitrie Roman din şcoala generală. Deoarece încerca să îşi exprime unele trăiri, unele sentimente specifice vârstei, Ştefan s-a apucat prin clasa a VII-a de graffiti.


Toată această poveste nu a durat decât doi ani. „Din cauza unor experienţe neplăcute, că poliţia ar fi fost pe urmele mele, nu pentru că aş fi făcut desene în locuri interzise, ci pur şi simplu pentru că îmi era frică să nu fac o impresie proastă în faţa părinţilor şi a cunoştinţelor, mă gândeam să mă las. Nu făceam desene decât în locuri părăsite, nu pe locuri proprietate privată“, povesteşte Ştefan.


Artă în loc de graffiti


La liceu a avut norocul să-l cunoască pe profesorul de arte plastice, Sorin Baciu. „El a fost cel care mi-a dat palma care m-a făcut să renunţ la graffiti şi să mă apuc de artă“, spune mulţumit Ştefan. L-a uimit stilul de viaţă al mentorului său, care este un artist plastic profesionist şi şi-a spus că asta vrea să facă în viitor. A început din clasa a IX-a să lucreze în creion, pastel şi apoi în ulei.


„Nu-mi plăcea culoarea până să-mi un cumpăr aerograf, în clasa a X-a. Tot ce am învăţat, am învăţat singur, doar profesorul Baciu m-a ajutat cu sfaturi“, povesteşte Ştefan Cristian Bordei. Cu ajutorul aerografului tânărul a început săpicteze profesionist. Nu şi-a numărat niciodată lucrările, însă foarte puţine mai are acasă. Pe majoritatea le-a dat cadou sau le-a vândut. Primul tablou pe care l-a făcut, după ce şi-a cumpărat aerograful, l-a terminat în trei zile şi două nopţi de muncă în continuu.


Flăcări de 200 de lei


A făcut primii bănuţi, şi nu puţini, ci 200 de lei pe un desen cu flăcări pe o chitară. Acum aşteaptă să deseneze capota unei maşini. „Deocamdată nu vreau să vând nimic, vreau să-mi păstrez colecţia pe care o mai am“, a concluzionat Ştefan. Ştie exact ce vrea să facă după ce termină liceul. A început deja să se pregătească pentru Universitatea de Arte şi Design de la Cluj, unde vrea să urmeze grafica.
_______________

profil
născut. 13 ianuarie 1993, Rădăuţi.
studii. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Rădăuţi.
familie. Singur la părinţi.

întrebări şi răspunsuri
Ce te inspiră în toate lucrările pe care le realizezi?
Surse de inspiraţie găsesc în tot ce e lângă mine. Şi o persoană care trece pe lângă mine pe stradă şi tuşeşte poate să mă inspire. De multe ori mă inspiră şi muzica pe care o ascult. Dar atunci când nu am inspiraţie ascult muzică de la două surse. 
Ce lucrări sunt pe holul liceului?
Şcoala mi-a plătit vopseaua, care e foarte scumpă, iar eu am făcut lucrările care au fost expuse anul trecut, într-o expoziţie de grup, coordonată de profesorul Mihai Ignea, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava şi apoi le-am expus pe holurile liceului. Astfel vreau să îmi las amprenta şi în şcoala în care învăţ.

ce-i place

Îi plac sentimentele pure. „Sunt unele lucruri în viaţă pe care nu le poţi defini, ci pur şi simplu le simţi şi atât. Acestea sunt cele mai pure sentimente“, spune Ştefan.

ce nu-i place

Nu-i plac prostia, faptul că arta e omorâtă de interese, de bani. „Mă deranjează persoanele care ies în evidenţă prin ceea ce nu au, dar şi mai mult mă deranjează acele persoane care le ridică în slăvi pe primele“, a explicat Ştefan.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite