Slatina:Ileana Constantinescu, partenera de scenă a lui Ion Dolănescu
0Ileana Constantinescu este femeia simplă de la Comani care a reuşit să cucerească publicul din toată ţara cu baladele şi doinele de pe meleagurile olteneşti.
„M-am trezit cântând. La 5-6 ani mă urcam în dud şi cântam Trei culori cunosc pe lume. Mâncam dude şi cântam. Şi când mă duceam cu oile şi caprele, eu nu făceam altceva decât să cânt. Bunica mea credea că nu o să mai mărit, cine să ia o fată care cânta toată ziua? Îmi amintesc ce mai cântam Ioana Radu pe care o auzisem eu pe un gramafon”, îşi începe Ileana Constantinescu povestea vieţii.
A făcut liceul la 23 de ani
Tânăra ţărancă cu glas de privighetoare nu îşi imagina că va urca în scurt timp pe scenele din toată România. „Prin anii ’47- ’48 comuniştii ţineau conferinţe ca să convingă oamenii să intre în CAP şi mă chemau pe mine să le cânt. Veneau omaenii buluc, dar nu pentru ei, ci pentru că le cântam eu, Lenuţa din Comani. Prin ’51 a venit la noi în sat un domn de la Institutul de folclor şi m-a auzit cântând şi m-a propus pentru concursul „Dunăre, Dunăre”. Eu am reprezentat regiunea Teleorman, raionul Drăgăneşti. Am luat premiul I la etapa regională de şa Roşiorii de Vede şi locul II la etapa naţională. Acestae au fost singurele premii din toată cariera mea2, a spus cântăreaţa.
A început să studieze muzica, iar succesul nu a întârziat să apară. „M-au trimis la Liceul de Muzică din Bucureşti cu dispensă de vârstă pentru că eu avem deja 23 de ani. După aceea am imprimat 5 piese şi m-a luat publicul în braţe. Eram prezenta la tânăra muncitoare din Comani. Judeţul Olt care a ajuns mare cântăreaţă. Aşa mă ştia lumea. Toată orchestrele din ţară mă solicitau şi umpleau sălile cu mine”, a povestit Ileana Constantinescu.
A mai apărut doar în duete cu Dolănescu
După revoluţie, Ileana Constantinescu s-a retras de pe scenă. Singurele apariţii erau în duetele cu Ion Dolănescu, un bun şi drag prieten alături de care a fost alături când acesta a murit. Nici sănătatea nu îi mai permitea să cânte în fiecare colţ al României, aşa cum făcea odinioară. A rămas aproape oarbă şi nici nu mai vede să se semneze. „După revoluţie nu a mai fost ordine. M-am retras pentru că am simţit că nu mai am acelaşi jind la public. Acum oamenii au alte gusturi, acum se cântă cântece comerciale.
Dacă nu pot să ridic la mine publicul din sală, eu nu vreau şi nu pot să cobor acolo la nivelul la care este acum”, a spus artista.
Doar maestrul Dolănescu o mai convingea să urce pe scenă. „Mergeam cu el şi cântam. Lumea venea pentru el, pentru că pe mine cred că mă uitaseră. Îi plăcea lui să cînte cu mine. Ne potriveam”, a povestit Ileana Constantinescu.
NĂSCUTĂ
30 mai 1929, comuna Comani, judeţul Olt
STUDII
Liceul de Muzică Bucureşti
FAMILIE
vaduvă
CE-I PLACE
Aş vrea să pot să mai citesc, dar cum sunt aproape oarbă, nu mai am cum. În tinereţe croşetam cele mai frumaose plovere, dar acum nu mai pot face nici asta.
CE NU-I PLACE
Nu suport să mă cert, să fiu supărată. Mai bine las de la mine decât să mă supăr.
Ce trebuie să facă un tânăr ca să ajungă cântăreţ de muzică populară?
Să ştie să deschidă gura şi când o face, să lase publicul fără cuvinte. Trebuie să aibă un timbru aparte ca să îl cunoască lumea. Cu talentul te naşti.
Ce nu vă place la muzica populară actuală?
Nu are un mesaj. Nu rămâi cu nimic. Îţi intră pe o ureche şi îţi iese pe alta. Unii interpreţi au voci frumoase, dar cântecele de azi nu vor dăinui.