Paste de dinţi homemade pe bază de argilă. Ce adaosuri de plante medicinale poţi folosi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Periajul corect efectuat este esenţial pentru prevenirea problemelor dentare şi pentru menţinerea sănătăţii bucale. O ştim cu toţii de mici, ca primă regulă după igiena mâinilor. Ce nu ştim la fel de bine e că nu doar clasicele produse de igienă orală ne ajută să avem o dantură frumoasă.

Este esenţial să te speli pe dinţi cu regularitate, pentru a predeni apariţia problemelor orale. Piaţa oferă o multitudine de produse pentru igiena orală de la periuţe şi accesorii până la paste, loţiuni şi soluţii de albire a dinţilor sau de împrospătare a respiraţiei.

Există însă şi variante homemade ale acestor produse. Iată câteva reţete simple, pe bază de argilă şi plante medicinale.

„Avem nevoie de două părţi de argilă albă (pulbere), o parte mentă (pulbere), 0,5 părţi cimbrişor (pulbere), o parte muşeţel (pulbere). Amestecul se păstrează într-un borcănel închis, ferit de lumină. În momentul folosirii, se ia din el o linguriţă şi se amestecă fie cu apă, fie cu un ceai de plante (salvie, gălbenele etc.) până se obţine o pastă omogenă, gata pentru periaj”, precizează Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

O altă reţetă recomandată de specialist este cea cu pulbere de zmeur. La o măsură de argilă albă (pulbere) se pun 0,5 măsuri de zmeur frunze (pulbere) şi o picatură de ulei esenţial de mentă.

„Argila şi pulberea de zmeur se păstrează într-un recipient, din care la nevoie se ia o cantitate egală cu o linguriţă şi se mixează cu apă, până la omogenizare. La final, se adaugă şi o picătură de ulei de mentă. Pulberile de plante se obţin măcinând planta uscată cu ajutorul râşniţei de cafea”, spune Elena Badea.

Argila se poate folosi şi direct pe periuţa umezită în prealabil, după ce adăugăm deasupra o picătură de tinctură de propolis (30%). Cu această compoziţie se realizează periajul dentar, de două ori pe zi.

Iată şi o reţetă de pastă de dinţi din argilă în combinaţie cu fenicul.

„Avem nevoie de o linguriţă argilă albă (pulbere), o picătură fenicul sub formă de ulei esenţial şi muşeţel infuzie. Se amestecă argila cu infuzia de muşeţel, până se obţine o pastă omogenă, la care se adaugă o picătură de ulei de fenicul. Se foloseşte pentru periaj”, spune Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite