Iaşi: Peste 7 milioane de dolari pentru cărbune care ajunge două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CET a decis să cumpere 60.000 de tone de huilă energetică de la firma Vitol, care a livrat combustibil şi anul trecut Centralei Electrice de Termoficare.

Şefii CET au negociat cu cele două firme care şi-au arătat intenţia de a aduce combustibil la Iaşi, Vitol şi Unicom. În urma analizei ofertei financiare, conducerea societăţii din subordinea Consiliului Local a decis să cumpere huilă de la firma Vitol, cea care a adus şi anul trecut huilă din Africa de Sud.

Iaşi: Cărbunele din Africa ajunge cu ţârâita

Unicom a venit cu o ofertă de 150 de dolari pe tonă. Singura problemă a constituit-o faptul că acest furnizor nu putea începe livrările în luna octombrie, ci din noiembrie. Vitol a ofertat un lot de 25.000 tone la preţul de 114,8 dolari pe tonă şi un al doilea, de 35.000 tone, la preţul de 111 de  dolari pe tonă. Vitol poate începe livrările în octombrie, însă cărbunele este adus în portul Constanţa. Dacă adăugăm la preţul furnizorului suma pentru transport, ajungem la un preţ final de sub 125 dolari pe tonă“, a afirmat Dorin Ivana, şeful CET. 

Acesta a menţionat că Unicom s-a retras de la negocieri. CET a avut probleme cu acest furnizor, deoarece a blocat conturile societăţii şi a obligat Centrala Electrică de Termoficare să facă un împrumut garantat de Consiliul Local de peste 10 milioane de euro, cu tot cu dobândă.

Cantitatea de huilă poate ajunge până la începutul lunii ianuarie, pentru întreaga iarnă fiind necesare în jur de 150.000 de tone de cărbune. Pentru cele 60.000 de tone de cărbune ar fi necesare peste 7 milioane de dolari, dar şefii Primăriei nu au putut preciza de unde vor face rost de bani pentru combustibilul necesar producerii de energie termică pentru zecile de mii de apartamente racordate la CET.

Situaţia de la CET Iaşi rediscutată în şedinţă de urgenţă

În această vară, CET a scos la licitaţia un contract de procesare a huilei, dar negocierile cu firma bulgară OET au eşuat. Pe 3 septembrie, şefii CET au anunţat în pripă o selecţie pentru achiziţia de cărbune, iar la licitaţie s-au prezentat firme de casă ale Centralei Electrice de Termoficare.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite