Cetatea Devei cântăreşte doar trei kilograme- copie realizată din salam de biscuiţi
0Membrii Asociaţiei Antiparkinson şi persoanele cu handicap neuromotor au realizat o machetă a Cetăţii Deva. Monumentul istoric cântăreşte aproape trei kilograme, iar pentru finalizarea sa s-au folosit două kilograme de biscuiţi şi unul de rahat. Timpul de lucru a fost de trei ore.
Persoanele cu dizabilităţi au marcat, astăzi, apropierea sărbătorilor de iarnă. Acestea au împodobit pomul de Crăciun şi au cântat colinde la sediul Asociaţiei Antiparkinson. Cei prezenţi vor avea parte şi de o machetă ,,dulce” a Cetăţii Deva, realizată din salam de biscuiţi. Copia monumentului istoric a fost făcută din trei kilograme de biscuiţi, unul de rahat, 700 ml de lapte, zahăr pudră, două cutii de margarină, esenţă de vanilie şi ciocolată albă. Nu a lipsit nuca de cocos, folosită pe post de fulgi de zăpadă.
Timp de lucru, trei ore
Macheta a fost realizată de Simona Luci Dumitru, care a lucrat trei ore la finalizarea sa. ,,Cetatea reprezintă simbolul municipiului nostru. Prin această machetă dorim promovarea acestui obiectiv turistic, astfel încât numărul persoanelor care vizitează Deva să crească”, a declarat Dan Răican, preşedintelui Asociaţiei Antiparkinson. La finalul acestei zilei este programat festivalul luminilor, adică se vor aprinde lumânări pentru oamenii bolnavi la statuia lui Decebal din faţa Casei de Cultură ,,Drăgan Muntean”. Oaspetele special al serii este Ştefan Hruşcă, care a anunţat că va susţine un concert de colinde.
Crăciunul la alte popoare
Manifestarea va continua şi în următoarele două zile. Vor fi organizate proiecţii video cu sărbătorirea Crăciunului la alte popoare şi audiţii muzicale. Vineri, 18 decembrie, vor fi împodobiţi trei brazi, cu decoraţiuni făcute de copii afectaţi de sindromul London Down, din cadrul Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotori, dar şi din centrele de plasament.
,,Crăciun în Cetate” este singura manifestare de acest gen din ţară, în prezent aflându-se la cea de a treia ediţie. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Deva şi Direcţia Silvică Hunedoara.