VIDEO Proteste la ArcelorMittal Galaţi. Peste 1.000 de salariaţi s-au adunat la sediu: „Vrem lefuri decente pentru munca noastră, nu ajutoare sociale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 500 de siderurgiştii protestează, luni, 22 ianuarie, în faţa sediului administrativ al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Oamenii solicită majorarea lefurile la nivelul siderugieii europene şi semnarea urgentă a noului contract colectiv de muncă. Câţiva protestatarii ameninţă cu blocarea porţilor combinatului.

UPDATE, ora 14,00: Protestul s-a extins

Peste 1.,000 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi protestează în faţa sediului adiministrativ al companiei. Oamenii strigă „Hoţii! Hoţii!” şi cer să le fie respectate drepturile legale.

UPDATE ArcelorMittal: „Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal”

Potrivit unui comunicat de presă, „ArcelorMittal îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor”.

„Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale”, a mai precizat compania.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Tensiunile dintre patronat şi angajaţi cresc la ArcelorMittal Galaţi. Luni, 22 ianuarie, o parte dintre salariaţii combinatului care au ieşit din schimbul de noapte s-au strâns în faţa clădirii administrative („Turnul”) a ArcelorMittal Galaţi, nemulţumiţi că în unitate încă nu s-a semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2018. 

Proteste la ArcelorMittal Galaţi, 22 ianuarie 2018

Sindicatele şi administraţia negociază noul contract încă de anul trecut, dar nu au reuşit să ajungă la un numitor comun, dat fiind că oferta reprezentanţilor patronatului este net inferioară condiţiilor cerute de angajaţi.

De altfel, la protestul de luni oamenii au spus că vor salarii decente, care să reflecte munca lor, productivitatea muncii şi media europeană a lefurilor din siderurgie.„Vrem lefuri decente pentru munca noastră, nu ajutoare sociale”, a spus unul dintre protestatari .

Aproape de orele prânzului, cei aproximativ 500 de siderurgiştii insistau să discute cu reprezentanţii conducerii combinatului şi spun că nu vor renunţa la protest dacă nu li se vor satisface solicitările. Situaţia este tensionată, iar numărul protestatarilor ar putea creşte mult deoarece la ora 14.00 se va face schimbul de tură, iar schimbul de dimineaţă este mult mai numeros decât cel de noapte.

Mai mult decât atât, câţiva dintre protestatari au ameninţat cu blocarea porţilor combinatului, în aşa fel încât angajaţii care ies din tură la ora 14.00 să nu poată pleca, iar cei care vin să-i schimbe să nu poată intra. Trebuie spus că acţiunea de protest de luni nu este organizată de sindicatele de pe platforma siderurgică (acestea s-au delimitat de orice acţiuni ale celor care protestează), iar administraţia combinatului a refuzat să comenteze incidentele.

Starea conflictuală nu este nouă la ArcelorMittal Galaţi. Proteste au avut loc şi săptămâna trecută, când sute de salariaţi nemulţumiţi de faptul că administraţia nu le acceptă propunerile privitoare la contractul colectiv de muncă pe anul 2018 au forţat uşile sediului administrativ, au spart geamuri şi au intrat în clădire, solicitând să discute cu reprezentanţii conducerii. Atunci, oamenii au acceptat să renunţe la protest bazându-se pe un rezultat favorabil la negocierile cu administraţia.

Sindicaliştii vor o creştere salarială de peste 20% şi a sporurilor cu 50 de lei, promovări pentru membrii de sindicat şi majorarea valorii tichetului de masă. Conducerea nu le oferă decât o majorare a salariilor cu aproximativ 4% şi a primelor cu 40 de lei. De asemenea, şefii ArcelorMittal Galaţi insistă pentru încheierea unui contract colectiv de muncă pe doi ani şi vor ca în salariul de bază să fie introdus sporul de condiţii grele, ceea ce va duce la pierderea grupei de muncă.

Termenul pentru semnarea contractului colectiv de muncă a expirat în 15 ianuarie şi, pentru a nu declanşa în mod oficial conflictul de interese, reprezentanţii conducerii şi ai sindicatelor au decis să prelungească negocierile până la 26 ianuarie 2018. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite