Seduşi şi abandonaţi de edili şi de constructor. Cum i-a lăsat baltă o firmă, de două ori, pe oamenii din Focşani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Cpt. Creţu Florin, abandonată de constructor  FOTO: Ştefan Borcea
Strada Cpt. Creţu Florin, abandonată de constructor  FOTO: Ştefan Borcea

O lucrare complexă de reabilitare a unor străzi din Focşani, începută în anul 2019, care trebuia finalizată în 2020, a fost abandonată de firma unui controversat constructor. Acesta şi-a luat utilajele şi a plecat, considerând că nu mai poate realiza lucrarea.

Mai multe străzi din Focşani, pentru care edilii municipiului au făcut promisiuni certe încă din anul 2018 că vor fi asfaltate chiar în acel an, angajamente reluate în 2019, 2020 şi 2021 vor rămâne pe mai departe un calvar pentru şoferi şi oamenii care locuiesc în zonă.

Este vorba despre străzile Cpt. Creţu Florin, Revoluţiei, Aleea Parc şi Aleea Sudului, acestea având neşansa să fie proiectate şi executate de afacerişti neserioşi.

Proiectul a fost făcut de Europroiect, firma unui afacerist condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de DNA.

În 2018, procedurile de licitaţie pentru modernizarea străzilor au durat patru luni şi jumătate, iar aproape de final, când trebuia încredinţat contractul, comisia de licitaţia a anulat procedurile, tocmai ca urmare a condamnării.

A durat un an până la atribuirea unui nou contract, unde a fost desemnată să execute lucrările o firmă care „a dat buleală” pe multe alte străzi din municipiul Focşani.

În anul 2019, contractul în valoare de 3,9 milioane de lei pentru reabilitarea acestui ansamblu de străzi a fost atribuit firmei Geancons SRL Vaslui, administrată de Nelu Gălbenuş.

Acesta avea termen până în luna noiembrie 2020 să finalizeze lucrarea, dar în anul respectiv s-a făcut mai mult că munceşte, singurele lucrări executate fiind cele din preajma campaniei electorale de anul trecut, pentru a-l ajuta pe primarul în funcţie să mai obţină ceva capital electoral, mai ales că edilul a locuit pe strada Cpt. Creţu Florin până nu demult.

FOTO: Primarul promitea în campania electorală din 2020 străzi noi modernizate

promisiune misaila

După alegerile din 2020, firma a abandonat lucrarea promisă

Deşi a avut bani la dispoziţie să se apuce de lucru şi să onoreze într-un final contractul, chiar şi cu întârziere, firma a continuat să ignore acest lucru, astfel că în vara lui 2021 s-a ajuns la rezilierea lui.

Acum Primăria Focşani este în stadiul de reluare a procedurilor, nu numai pentru desemnarea unui nou constructor, ci şi pentru proiectare tehnică, lucru care înseamnă alţi bani.

De altfel, trebuie menţionat că de la suma iniţială de 3,1 milioane de lei, cu care s-a adjudecat licitaţia iniţială în 2018, s-a ajuns în prezent ca lucrarea să coste 9,7 milioane de lei, bani pe care Primăria vrea acum să-i solicite de la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Consilierii locali au votat în ultima şedinţă noii indicatori tehnico economici ai investiţiei şi au vrut să ştie mai multe amănunte în legătură cu proiectul.

„Aş vrea să ştiu cum a fost penalizat constructorul care a lăsat baltă locuitorii de pe străzile respective”, a spus viceprimarul USR Alexandra Tătaru.

Primarul PSD Cristi Misăilă susţine că firma care a executat lucrarea a plăit deja, indirect, pagubele.

„S-a aplicat procedura legală, s-a solicitat certificat constatator negativ, a fost încărcat în SICAP, s-au calculat penalităţi de întârziere şi s-au imputat penalităţi de întârziere pentru neducerea la îndeplinire a  contractului de peste 700.000 de lei. Penalităţile sunt încasate din contravaloarea lucrărilor pe care trebuia să le încaseze. Din totalul sumei de aproape un milion de lei, s-au reţinut 700.000 de lei penalităţi”, a declarat primarul Misăilă.

Până la reluarea lucrărilor, cel mai probabil anul viitor, oamenii sunt nevoiţi în continuare să îndure praful şi noroaiele de pe străzi.

„E strigător la cer. Suntem acoperiţi de praf zilnic, dar în curând o să vină anotimpul ploios şi cizmele vor deveni un accesoriu potrivit pentru strada pe care locuim.  Asta înseamnă respectul celor ce ne conduc faţă de cetăţean”, ne-a declarat Ionel Ivan, locuitor pe strada Cpt. Creţu Florin.

Cât îl priveşte pe constructor, e puţin probabil ca acesta să îşi mai facă apariţia prin Focşani, după ce  pe toate străzile din Focşani pe care a executat lucrări a fost obligat, în baza unui raport al Curţii de Conturi, să vină să refacă suprafaţa carosabilă la standardele impuse, după ce stratul de asfalt s-a dovedit mai subţire decât cel prevăzut în caietul de sarcini.

Vă mai recomandăm:

Cum îi ceartă un constructor restanţier pe consilierii locali care ar trebui să-i aprobe banii pentru asfaltare VIDEO

Motivul pentru care un lot de străzi din Focşani propuse la modernizare în 2018 rămân neasfaltate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite