Oraşul unde, paradoxal, aleşii au decis să plătească mai puţini bani pentru salarii şi să-i ducă la investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora;ul Adjud  FOTO: Ştefan Borcea
Ora;ul Adjud  FOTO: Ştefan Borcea

Cheltuielile de personal au fost diminuate cu 1,2 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi exclusiv pentru dezvoltarea oraşului. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când se întâmplă aşa ceva.

Primăria municipiului Adjud are de la începutul acestei luni un buget local aprobat. Şi nu orice buget, ci unul de 88 de milioane de lei, cu 28 de milioane de lei mai mult decât în anul 2021 şi dublu faţă de 2019.

În premieră pentru această administraţie locală, în 2022 sumele pentru funcţionare sunt mai mici, ne referim aici la salarii, primarul alegând să nu majoreze lefurile angajaţilor, aşa cum procedează alte primăriei ca urmare a creşterii salariului minim pe economie.

Este o pârghie de care orice edil poate uza dacă nu îşi prevede aceste sume în buget, singura obligaţie a sa fiind aceea de a majora, conform legii, doar salariile care fac obiectul legii care stabileşte salariul minim pe economie.

Aşa se face că fondul de salarii va rămâne 9,2 milioane de lei, iar cei 1,2 milioane de lei care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru plata angajaţilor, pentru majorarea coeficienţilor de salarizare, au fost direcţionaţi spre investiţii. De altfel, primarul municipiului a spus public că în acest mandat funcţionarii publici nu vor avea parte de măriri de salarii.

Prin urmare, pentru secţiunea de funcţionare bugetul este de 35,5 milioane de lei, adică 40,4%, iar pentru dezvoltare 52,4 milioane de lei, respectiv 59,6%. Până anul trecut, procentele erau exact invers, adică 60 funcţionare şi 40% dezvoltare

Cu banii de la bugetul local primăria vrea să sistematizeze zona Bibliotecii, să mute conductele de apă şi canalizare la viitoarea sală de atletism, urmând să fie cumpărat şi un teren în acest sens, să cumpere pubele reciclabile, să izoleze blocuri. La Adjud se vor construi trei locuri noi de joacă, vor fi făcute lucrări de cadastru, vor fi cumpărate camere video de supraveghere în tot oraşul, vor fi renovate clădiri, cum ar fi cinematograful etc.

Primăria Adjud şi-a propus să acceseze din bugetul UE 35 de milioane de lei, în contul plăţilor efectuate, precum şi  prefinanţări aferente exerciţiului financiar european 2014-2020.

Vă mai recomandăm:

Cât câştigă şefii de servicii din Primăria Focşani. Fondul de salarii s-a triplat în trei ani

Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite