FOTO VIDEO Mii de oameni izolaţi în Vrancea, la Jitia şi Gura Caliţei, în urma ploilor terenţiale şi alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderile mari de precipitaţii au creat probleme în judeţul Vrancea. Drumul naţional 2N a fost rupt pe o distanţă de 100 de metri şi circa 4.000 de oameni au rămas izolaţi. Maşinile de intervenţie sau de aprovizionare, poşta sau microbuzele nu pot ajunge la oamenii din comunele Jitia şi Vintileasca.

A plouat mult  în zonele de deal şi de munte din Vrancea. Debitele cursurilor de apă au crescut semnificativ şi din cauza scurgerilor de pe versanţi. Râul Râmnicu Sărat a avut un debit maxim de 144 de metri cubi/ sec la orele dimineţii.

Precipitaţiile abundente şi creşterea debitului au antrenat o alunecare de teren mai veche şi au condus la ruperea drumului naţional 2N, în comuna Jitia, pe o distanţă de 100 de metri. Circa 4.000 de oameni din comunele Jitia şi Vintileasca au rămas izolaţi.

image

Foto

2

"A plouat foarte mult, a fost practic o reactivare a acestor alunecări de teren, dar ruperea cea mai semnificativă care a condus la izolarea localităţilor Jitia şi Vintileasca şi la izolarea a 4000 de oameni s-a produs în nopaptea de 14 spre 15 mai. Debitul râului Rm. Sărat a crescut semnificativ, a distrus acea corectare a albiei, s-a produs o eroziune şi practic drumul de acces a fost liat de ape şi distrus", a precizat Ion Gheorghiţă, primar comuna  Jitia.

De la primele ore ale dimineţii oamenii s-au apucat de treabă. Utilajele Secţiei de Drumuri Naţionale au început să amenajeze o rută ocolitoare provizorie iar localnicii au încercat să dea o mână de ajutor. Cei care aveau treabă au luat-o pe jos.

Ploile torenţiale au provocat mari probleme şi în comuna vrânceană Gura Caliţei. Pârâul Râmna şi scurgerile de pe versanţi au condus la ruperea unui pod iar circa 400 de oameni au rămas izolaţi.

Localnicii sunt disperaţi, mai ales că mulţi dintre ei sunt bătrâni şi bolnavi. Nicio maşină nu poate ajunge la ei. Ministerul Apărării Naţionale a promis că va construi, în cel mai scurt timp posibil, un pod de pontoane.

Satul Plopu din comuna Gura Caliţei, cu circa 400 de locuitori, a fost izolat de centrul localităţii. Nenorocirea s-a produs azi-noapte când pârâul Râmna a venit repede, din mal în mal. Familia Avram, care are teren în zona, nu s-a mai putut întoarce acasă.

Nu intră şi nu iese nimeni din zonă. Oamenii sunt speriaţi, stau pe mal în speranţa că oficialităţile judetene le vor sări in ajutor. În sat sunt 37 de copii care nu pot ajunge la scoala, bătrâni care au nevoie de medic sau de medicamente, o gravidă în 9 luni care, din clipă in clipa, poate fi apucată de durerile facerii si nu poate ajunge la spital. Ca să aducă pâine în sat,  bărbaţii mai curajoşi au improvizat o punte dintr-o scară pe care trec dintr-o parte în alta, chiar cu riscul vieţii.

Autorităţile locale încearcă să rezolve problema cu utilajele din comună. Primarul comunei spune că există un proiect de refacere a podului de mai multă vreme dar, deocamdată, nu s-a făcut nimic concret.

Autorităţile judeţene au apelat la ajutorul armatei. Astfel, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au evaluat astăzi situaţia la faţa locului pentru ca în scurt timp să construiască un pod de pontoane.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Locuitorii din comuna Răstoaca au retrăit coşmarul inundaţiilor din vara lui 2005

FOTO Oameni salvaţi din calea apelor, gospodării inundate şi drumuri afectate în Vrancea în urma ploilor torenţiale din ultimele 24 de ore

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite