Elevii au învins. Consilierii locali ai municipiului Constanţa, convocaţi să voteze acordarea tuturor burselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi - arhiva Adevărul
Elevi - arhiva Adevărul

Consiliul Local al municipiului Constanţa se va întruni luni, 21 decembrie, pentru a discuta şi aproba acordarea burselor şcolare aferente semestrului I.

 Pe 15 decembrie, într-o şedinţă a Consiliului Local Constanţa, consilierii au respins proiectul iniţiat de primarul Vergil Chiţac prin care se acordau doar bursele de ajutor social.

Conform Legii Educaţiei, spun reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanţă, studiu şi ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

Şedinţa din urmă cu câteva zile a fost destul de tensionată, primarul ameninţând-o pe eleva Sabina Spătariu, preşedinte AEC, cu plângere penală deoarece i-ar intimida pe consilieri înaintea unui vot.

Sabina Spătariu, le-a atras atenţia consilierilor că sunt în faţa unui proiect de hotărâre nelegal, iar asociaţia va face plângeri penale celor care vor vota pentru, deoarece se încalcă Legea Educaţiei. „Chestia aia cu plângerea penală lăsaţi-o pentru altcineva şi nu vă mai prezentaţi la şedinţe ameninţând nişte aleşi ai statului. Chiar e indecent ca dumneavoastră să faceţi presiune pe noi în felul acesta. Să nu vă alegeţi dumneavoastră cu o plângere penală că faceţi o presiune înaintea unui vot”, a replicat primarul Vergil Chiţac, care a acuzat-o pe elevă şi de „şantaj”.

După acest moment, a urmat o întâlnire între primarul Vergil Chiţac şi reprezentanţii AEC şi ai Consiliului Judeţean al Elevilor, în urma căreia administraţia locală a promis că va găsi soluţii pentru acordarea tuturor burselor.

Luni, 21 decembrie, consilierii locali sunt convocaţi din nou pentru a vota acordarea tuturor burselor către elevi. Pe ordinea de zi a şedinţei, la punctul 1 figurează: „Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului şi cuantumului burselor aferente semestrului I al anului şcolar 2020-2021 pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat”.

Vergil Chiţac a explicat în şedinţa de Consiliu Local din 15 decembrie, dar şi într-o postare pe pagina sa de Facebook, că municipiul Constanţa cheltuie anul acesta 15 milioane de lei cu bursele, iar anul viitor suma va ajunge chiar la aproximativ 26 de milioane de lei.

„Cum bine ştiţi, bursele sunt plătite cu bani de la bugetul de stat, iar până la acest moment nu am primit nicio sumă cu această destinaţie”, spune primarul Constanţei.

Citeşte şi:

Războiul burselor pentru elevi: „şantaj“ şi „plângeri penale“, ingredientele scandalului dintre Primarul Constanţei şi elevii din oraş

Primarul Constanţei a ameninţat un elev că-i face plângere penală

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite