Cluj: Străinii ne fură medicii cu salarii de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei decenii de carieră medicală, un doctor din Harghita vrea să-şi ia cariera de la capăt, în spitalele din Europa, unde ar câştiga câteva mii de euro. Doctorul Andrei Coman câştigă 2.800 de lei pentru o normă şi jumătate, şi jumătate din nopţi petrecute în spital.

Pentru un salariu decent, medicii din România ar pleca şi mâine să lucreze în ţări străine. Şi-ar face bagajul, şi-ar vinde casa şi purcelul, şi ar lăsa în urmă numai “regret şi amărăciune”. Sunt vorbele unui doctor din Topliţa, judeţul Hargita, care, după 26 de ani  de experienţă în domeniul medical, lucrează cu o normă şi jumătate, şi abia adună 2.800 de lei, bani din care îşi întreţine şi soţia contabilă, rămasă şomeră.

Aurelia şi Andrei Coman s-au trezit cu noaptea-n cap, şi au luat trenul de la trei dimineaţa din Topliţa spre Cluj, acolo unde sperau să găsească o ofertă de muncă. Ieri s-au postat cu bagaje şi geci groase în holul unei săli de hotel, unde câţiva reprezentanţi medicali din străinătate îşi prezentau ofertele tentante pentru români– cel puţin 2.000 de euro salariu, pentru un post de  rezident, şi până la 12.000 de euro, pentru un medic specialist cu experienţă.

Spitalul, o a doua casă


Andrei Coman e om mândru, din Maramureş, şi se trage dintr-o familie cu mulţi doctori – 14 la număr din familia tatălui, din care doi încă sunt studenţi. S-a specializat ca medic de laborator clinic, dar în Hargita a găsit loc de muncă în domeniu numai cu o jumătate de normă. În aceste condiţii, medicul mai face o normă întreagă ca medic de urgenţe la Spitalul judeţean din Miercurea Ciuc, unde face şi 7-8 gărzi pe lună. "Luna asta, treişpe nopţi le-am petrecut în spital, în loc să dorm lângă soţia mea", spune doctorul.

Târgurile de cariere, ultima speranţă


De 26 de ani, de când a îmbrăcat halatul alb, cu credinţa că o sa ajute oamenii, i s-a urât de spitalele din România. Nu s-a dat în lături nici când a lucrat în Valea Jiului sau în Munţii Apuseni, ori la Hargita, patru ani medic pe Ambulanţă. Acum, după ce şi-a aşezat fiica la casa ei, doctorul vrea cu tot dinadinsul să-şi ia nevasta de mână şi să plece. “Vorbesc franceză, şi în engheză mă descurc, am speranţe că o să mă cheme uindeva”, spune Andrei Coman.

Mulţi dintre medicii veniţi să aplice pentru un loc de muncă în străinătate au venit din alte judeţe la Cluj. Este şi cazul rezidentei Cristina Inţea, care a venit din Târgu Mureş să-şi găsească un loc de muncă. “Aici câştig 900 de lei, iar un rezident în străinătate ia cel puţin 2.000 de euro”, spune tânăra de 27 de ani.

Străinii caută medici cu experienţă


La târgul de cariere pentru medici, desfăşurat la Cluj-Napoca în acest sfârşit de săptămână, au participat peste o mie de persoane. Aceştia au aplicat pentru un loc de muncă în spitalele din Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Germania, Irlanda sau Franţa. “Noi căutăm medici pentru orice fel de specializare, şi este indicat să aibă măcar doi ani experienţă. Dacă nu se descurcă cu limba, le oferim posibilitatea să facă cursuri de engleză”, spune Tiffany Lewis, reprezentanta unui angajator din Marea Britanie.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite