Izvoarele cu apă-minune din Capitală, la care se înghesuie zilnic mii de bucureşteni. Ce proprietăţi are apa din fântânile celebre din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul de la Obor, căutat de sute de bucureşteni în fiecare zi. FOTO: David Muntean
Izvorul de la Obor, căutat de sute de bucureşteni în fiecare zi. FOTO: David Muntean

Mii de bucureşeni se înghesuie la fântânile cu apă potabilă amenajate de autorităţi în parcurile din Bucureşti. Înarmaţi cu bidoane de cinci litri, aceştia vin de la primele ore ale dimineţii să-şi aprovizioneze locuinţele cu apa pe care o pot lua gratuit din izvoarele aflate la 200 de metri sub pământ.

În zeci de locuri din Capitală, primăriile din Bucureşti au amenjat locuri destinate bucureştenilor care vor să bea apă proaspătă extrasă de la o adâncime de circa 200 de metri. În loc să cumpere zi de zi apă plată, aceştia se înghesuie la fântânile de mare adâncime pe care le au la dispoziţie, susţinând că nici apa de la chivetă, nici apa plată nu se compară cu gustul pe care îl are apa ce curge din izvoarele Bucureştiului.

Cozile care se formează în jurul fântânilor sunt impresionante, dar oamenii aşteaptă răbdători, cu mic cu mare, să le vină rândul pentru a-şi putea încărca recipientele cu apă.  Una dintre cele mai căutate fântâni din Bucureşti este cea din Parcul Cişmigiu, amplasată la ieşirea din parc spre Strada Ştirbei Vodă. Aici, la orele amiezii, zeci de bidoane goale sunt aşezate în jurul fântânii şi aşteaptă să fie umplute.

„E foarte bun. Facem şi mâncare cu ea“

În cel mai vechi parc al Bucureştiului, Cişmigiu, printe arborii istorici şi locurile special amenajate pentru cei care vor să se relaxeze la iarbă verde, se găseşte şi celebrul izvor al lui Eminescu, aşa cum a fost botezat de autorităţi. Aici, zi de zi, o mulţime de bucureşteni care locuiesc în apropierea parcului vin cu sticle de plastic şi bidoane de cinci litri pentru a-şi lua apă.

„Noi venim zilnic să luăm apă de aici că este foarte bună. Nu doar că o bem, dar facem mâncare cu ea şi ne şi spălăm că noi nu avem apă acasă”, povesteşte o femeie care a venit cu toată familia să încarce zeci de bidoane de cinci litri de apă. Minute în şir, aceştia bagă bidioanele pe ţeava pe care curge apa de izvor şi, în cele din urmă, mulţumiţi că şi-au făcut plinul, se îndreaptă spre cu bidoanele spre ieşirea din parc, acolo unde îşi pregătesc drumul spre casă.

politist

Izvorul din Cişmigiu, înconjurat permanent de bidoanele bucureştenilor

„Sunt prea grele astea şi, dacă le cărăm des, ne rup spatele. Le puneam aici sus, le aranjăm şi le cărăm cu un căruţ”, spune unul dintre copiii familiei. În timp ce aceştia îşi fac ultimele provizii, la izvorul lui Eminescu apare un alt bucureştean care ţine înghesuite într-un ghiozdan vreo cinci sticle de platic goale. „Eu nu iau aşa de multă apă, vin din când în când şi le duc şi părinţilor. E cea mai bună apă din Bucureşti asta de aici, are gustul bun de tot”, spune bărbatul în timp ce îşi face loc printre bidoanele goale ale celor care îşi aşteaptă rândul.

Fânta de la Obor, printre cele mai căutate

O altă fântână celebră din Bucureşti este cea amplasată în Piaţa Obor, aici unde în fiecare zi oamenii stau de jurul împrejurul ei miinute în şir pentru a putea să ia apă pentru acasă. Un bărbat care are un micuţ magazin în Piaţa Obor povesteşte că vine de câteva ori pe zi să se aprovizioneze cu apă proaspătă de la această fântână.

„Aici e una dintre cele mai bune ape din Bucureşti, vă spun. E foarte rece, are gustul bun, este filtrată bine. Sincer vă spun, e mai bună ca apa din comerţ. Mă gândeam că, dacă aş avea cum, aş pune în sticle şi aş vinde”, declară bărbatul.

Fântâna lui Bucur, aşa cum se numeşte fântâna din noua Piaţă Obor, are adâncimea de 220 de metri şi a fost amenajată de Primăria Sectorului 2 în anul 2011. Reprezentanţii municipalităţii susţin că în acest moment în Sectorul 2 sunt disponibile 11 fântâni e mare adâncime, urmând ca alte trei să fie amenajate şi inaugurate în următoarele zile. „Mai ales în zilele toride, apa, care are o temperatură scăzută, este consumată cu foarte mare plăcere de bucureştenii care vin încă din cursul nopţii încărcaţi cu bidoane de diverse dimensiuni, în funcţie de domiciliu chiar şi de la câţiva kilometri pe jos sau cu autovehiculul personal, ori tramvaiul, autobuzul şi chiar cu metroul, doar pentru a-şi procura apă. Unii dintre locuitorii din blocuri îşi creaseră chiar o adevărată reţea de aprovizionare, folosind cărucioare şi transportând cu rândul „preţiosul lichid”, pentru mai mulţi vecini odată”, au explicat reprezentanţii Primăriei Sectorului 2, pentru „Adevărul”.

plumbuita

Izvorul Rece de la Plumbuita

Şi în Parcul Plumbuita se află o fântână de mare adâncime (foto sus) care se află pe lista celor preferate de bucureşteni. Aici, Geta Buceanu, o femeie care locuişte la câteva minute distanţă de mers pe jos de parc, îşi încarcă cele două bidoane de cinci litri cu apă. „Eu vin aici de două ori pe săptămână cu câte două bidoane de cinci litri pe care le umplu cu apă. Este foarte bună apa asta, dar să ştiţi că acum vreo doi ani când au dat drumul la fântână nu avea un gust deloc bun. Uşor, pe parcurs, a început să fie tare bună, eu am făcut proba”, susţine femeia. Aceasta povesteşte că din apa pe care o ia săptămânal de la această fântână bea şi îşi face şi mâncare, fiind de o calitate superioară.

O altă fântână a fost amenajată de Primăria Sectorului 4, în 2012, în spatele celebrei roţi din Parcul Orăşelul Copiilor (foo jos). Şi aici sunt mulţi care vin să bea apă, să se răcorească pe timp de vară şi chiar să îşi umple bidoane pentru acasă. „Foarte mulţi cetăţeni sunt mulţumiţi de calitatea apei Fântânii din Orăşelul Copiilor şi au solicitat realizarea unor noi astfel de investiţii şi în alte locaţii din sector. Astfel, am decis să construim pe domeniul public fântâna de pe strada Izvorul Rece", a declarat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

oraselul

DSPB: Apa de la aceste fântâni e mai bună ca apa de la chiuvetă

Calitatea apei ce curge la zecile de fântâni din Bucureşti este testată periodic în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB). "În primul rand se fac teste pe partea bacteriologică, dar şi pe partea de chimie sanitară. Ce se urmăreşte este dacă apa din pânza freatică este contaminată. Pot să vă spun că apa de la aceste fântâni este mai bună ca apa de la chiuvetă. Nu că cea de la chiuvetă ar avea bacterii, dar pe ţevi pot apărea o mulţime de lucruri care o fac că nu mai aibă aceeaşi calitate", a precizat doctorul Ciupagea Fulger, reprezentant DSPB.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite