Bacău: Preotul care a pus mâna pe cazarma de la Itești riscă să o piardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Isăilă (stânga sus cu ochelari de soare), nevoit să renunțe la terenul oferit de Ministerul Apărării
Preotul Isăilă (stânga sus cu ochelari de soare), nevoit să renunțe la terenul oferit de Ministerul Apărării

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a scos baza militară din Itești de pe lista clădirilor care ar fi urmat să intre să intre definitiv în proprietatea Bisericii.

Decizia a fost luată de Florin Frunză, directorul SSC, în urma dezvăluirilor din ziarul Adevărul privind modalitatea în care, în 2004, parohia cu doar 80 de enoriași, Noua Schimbare la Față din Buhuși, a primit în administrare de la Ministerul Apărării Naționale un fost depozit de muniție.

"Am trimis un om la Itesti şi am cerut mai multe explicaţii referitor la acțiunile întreprinse de preotul paroh. Ulterior, am tras concluzia că deocamdată nu este necesar să fie trecută în proprietatea parohiei acel imobil", a declarat directorul Frunză.

El a mai adăugat că a solicitat un raport detaliat asupra tuturor activităților întreprinse la Itești de preotul Isăilă și se va discuta cu Episcopia dacă unitatea militară va trece sau nu în patrimoniul unei alte unități de cult.

Din orfelinat, "centru de afaceri"

Scopul care a stat la baza preluării de către parohie a bazei militare a fost acela de a ridica un centru pentru copiii străzii. Până în prezent, preotul paroh Eugen Isăilă nu a investit niciun ban, ba mai mult fosta bază militară a devenit o fabrică de bani.

A închiriat fostele pavilioane ale unității militare producătorilor de mere din zonă și a exploatat cele 60 de hectare de pădure.  Astfel că acum, la şase ani de la "pomana" primită, baza militară a devenit o paragină.

Încăperile sunt cuprinse de la temelie şi până în tavan de mucegai, iar pereţii sunt la un pas să se dărâme. La Guvern exista deja dosarul complet al solicitării preotului şi mai era nevoie doar de câteva semnături pentru ca parohia de la Buhuşi să ajungă proprietară deplină pe clădiri. 

CITESTE: Afaceri cu credinţă într-o fostă cazarmă

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite