Constructorul lotului 2 al autostrăzii A10, obligat în justiţie să izoleze fonic „în regim de urgenţă” o casă aflată la câţiva metri de şantier VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa din Sâncrai se află foarte aproape de şantierul autostrăzii
Locuinţa din Sâncrai se află foarte aproape de şantierul autostrăzii

Judecătoria Aiud a obligat contructorul lotului 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda să izoleze fonic ”în regim de urgenţă” şantierul faţă de locuinţa unei familii care se află la câţiva metri de lucrări.

Familia din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeş – Turda, solicitând oprirea lucrărilor în zona locuinţei sale.

Reclamanţii îşi justifică demersul prin disconfortul provocat de praf şi zgomot, în condiţiile în care lucrările de construcţie se derulează la câţiva metri de proprietatea lor. 

Locuinţa din Sâncrai este afectată de lucrările la drumul judeţean (DJ 142L), care va supratraversa autostrada A10. Zidul viitorului drum va bloca efectiv intrarea în curtea locuinţei, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de acces. 

Traseul drumului judeţean a fost mutat cu câţiva metri faţă de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câţiva metri de poarta de acces în curtea locuinţei. În plus, în perioada de construcţie şantierul provoacă praf şi zgomot, situaţie ce afectează grav viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Proprietarii casei din Sâncrai solicită în instanţă daune materiale şi morale în valoare de peste 100.000 de euro şi suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot şi antipraf. Într-un alt proces, oamenii au solicitat instanţei emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. În acest de-al doilea proces există o pronunţare a instanţei pe data de 30 septembrie 2021:

  

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtele Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj, cu sediul procesual ales în şi Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – SC Euro Construct Trading 98 SRL având ca obiect ordonanţă prezidenţială.

Obligă pârâtele ca în regim de urgenţă să procedeze la izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamantului prin instalarea de panouri antifonice, de protecţie împotriva zgomotului, în zona de construcţie a pasajului superior – DJ 142L, până la solulţionarea definitivă a dosarului nr. 2845/175/2021 al Judecătoriei Aiud.

Obligă pârâtele să asigure accesul reclamanţilor de pe imobilul teren la drumul public cu piciorul şi cu autovehicule pe o lăţime minimă de 3 metri, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 2845/175/2021 al Judecătoriei Aiud. Admite în parte cererea privind cheltuielile de judecată şi obligă pârâtele la plata în solidar către reclamanţi a sumei de 100 lei reprezentând taxă judiciară de timbru.

Ia act că pârâtele înţeleg să formuleze pe cale separată cerere de acordare a cheltuielilor de judecată. Executorie, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare”.

Lotul 2 al autostrăzii Sebeş - Turda (24 km), sigurul rămas în lucru de pe traseul de 70 de kilometri ar urma să fie dat în trafic până la sfârşitul anului 2021.

Vă mai recomandăm:

 

„Întindeam mâinile spre medici să mă salveze”. Mesajul unei femei de 33 de ani cu COVID-19, însărcinată, aflată la un pas de moarte

 

Disputa în instanţă pentru sintagma „100% natural” de pe o etichetă de miere. De ce a pierdut OPC procesul

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite