VIDEO Ce rol au bandurile în emisiunile de televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ce rol au bandurile în emisiunile de televiziune
VIDEO Ce rol au bandurile în emisiunile de televiziune

Trupele din show-urile TV au o contribuţie din ce în ce mai importantă la rating. După modelul unor producţii din străinătate, realizatorii unor show-uri româneşti de divertisment apelează la un band pentru a da un plus de atractivitate emisiunii.

Membrii trupelor nu se mai rezumă doar la muzică şi au devenit tot mai activi în emisiunile TV, unde dialoghează cu moderatorii şi cu invitaţii, cântă piese personalizate sau amplifică importanţa unor momente din show.

Printre cele mai cunoscute banduri ale unor emisiuni de divertisment se numără cel de la „Happy Hour“, Jukebox de la „Cronica Cârcotaşilor“, Contraband de la „Un show păcătos“ şi Tibi Scobiola Band din show-ul „Răi da’ buni“. Atât realizatorii emisiunilor, cât şi artiştii recunosc faptul că această colaborare este reciproc avantajoasă.

Mai mult decât o trupă

„Noi ne-am dorit de la bun început să avem un band în emisiune“, spune Cătălin Măruţă, prezentatorul emisunii ­„Happy Hour“, subliniind faptul că membrii bandului creează momente speciale: „artiştii invitaţi pot cânta live, se marchează muzical situaţii de suspans sau de veselie, invitaţii îşi fac intrarea în platou pe ritmurile unei melodii cu versuri personalizate“.

Atât Alex (membru al bandului „Happy Hour“, dar şi al trupei Zero) cât şi Veveriţele Alina şi Mădălina (adică trupa RedBlonde) cred că asocierea cu emisiunea nu reprezintă un impediment pentru cariera lor muzicală, ci dimpotrivă. „În fiecare zi apărem într-o emisiune de mare audienţă, făcând ceea ce ne place, aşa că nu percepem această asociere ca pe ceva negativ. Până acum ne-a facut doar bine“, mărturiseşte Alex.

Mihai Morar a decis să introducă bandul abia din acest sezon al emisiunii „Rai da’ buni“, de la Antena 2. „M-am intersectat cu ei (Tibi Scobiola Band – n.r.) la mai multe evenimente şi mi-au plăcut. E una dintre puţinele trupe de coveruri care cântă şi hituri noi, nu doar ever­greenuri“, spune prezentatorul show-ului.

„Sunt tineri, se potrivesc cu publicul nostru ţintă şi aduc un plus emisiunii, o stare de energie“, adaugă acesta. Tibi Scobiola, solistul trupei, admite că „se simte foarte bine în emisiune“. „Am depăşit etapa de simplu band, avem replici, intervenţii în emisiune. Cred că avem şi noi o contribuţie la rating, cam 60 % din comentariile telespectatorilor sunt pentru noi“, mărturiseşte solistul. 

Colaborare reciproc avantajoasă

După aproape patru ani petrecuţi la „Cronica Cârcotaşilor“, membrii trupei Jukebox cred că o trupă are un rol foarte important într-o emisiune de divertisment. „Cred că un band poate să puncteze momentele importante şi să-i ajute pe realizatori, cu o condiţie: să fie rezonabil pregătit“, declară chitaristul Viorel Dodoc.

„Expunerea a explodat odată cu apariţia în emisiune, am devenit cunoscuţi la nivel naţional“, spune chitaristul despre avantajele colaborării cu Huidu şi Găinuşă.

Contraband, bandul emisiunii „Un show păcătos“ de la Antena 1, este format din foşti membri ai unor trupe ca Sarmalele Reci, VH2, Timpuri Noi şi Byron. Ştefan Ciobanu, „responsabilul cu poantele acide“, spune că bandul nu se rezumă doar la emisiune, ci participă la diverse evenimente, unde cântă coveruri.

„Este un lucru foarte bun dacă suntem asociaţi cu emisiunea în cadrul căreia prestăm, este un reflex al celor care urmăresc show-ul şi nu ne deranjează această asociere, ci ne mândrim cu actualul statut. Dar, cum enigma «ce a fost mai întâi, oul sau găina?» nu a fost încă dezlegată, trebuie stabilit cine ne ştie de la televizor şi cine ne cunoaşte din componenţa trupelor în care am cântat“, spune Ştefan. De puţin timp, trupa face parte şi din echipa ­show-ului „În puii mei!“, al lui Mihai Bendeac.

Cătălin Ştefănescu: „Bandul este esenţial“

Deşi a schimbat formatul începând din acest sezon, iar trupa consacrată va reveni în emisiune abia la primăvară, Cătălin Ştefănescu, realizatorul şi gazda show-ului „Garantat 100%“, spune că bandul „este esenţial“.

„Nu a fost doar o chestie de coloratură, ci a avut un rol foarte important. Discutam cu membrii trupei, le ceream părerea în realizarea emisiunii. Ei luau teme clasici sau populare, le prelucrau pe jazz şi le personalizau astfel încât să se potrivească invitatului din emisiune“, spune Cătălin Ştefănescu.

Mesaje de la telespectatori

Puiu Pascu, pianistul „Garantat 100%“, este unul dintre veteranii bandurilor TV şi fost membru al trupei de la „Chestiunea Zilei“. „Noi creăm momente speciale în emisiune“, spune el, subliniind că jobul său este „o oportunitate pentru fiecare instumentist, atât ca studiu individual, cât şi colectiv“. „Am primit multe mesaje de la telespectatori care ne spuneau că abia aşteaptă momentele noastre în cadrul emisiunii“, mai spune artistul.

„Bunicii“ divertismentului

Bandul celebrei emisiuni „The Tonight Show“ (moderată de-a lungul timpului de ­Johnny Carson şi Jay Leno, iar actualmente de Conan O’Brian) s-a înfiinţat în 1954. The CBS Orchestra îl acompaniază pe David Letterman în show-ul său începând din 1993. Trupa a fost alături de Letterman şi în perioada 1982-1993, la postul NBC, unde a activat sub numele The World’s Most Dangerous Band.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite