Ungaria 1956, prima mare revolta anticomunista din Estul european (VI)
0Budapesta - imagini nemaivazute in Europa dupa al doilea razboi mondial
De la 23 octombrie la 4 noiembrie 1956, in Ungaria
a avut loc o revolutie autentica: guvernul a fost schimbat in cateva randuri, conducerea partidului comunist la fel; au fost cooptati in cabinet ministri ai unor partide politice reautorizate pe scena politica; premierul Imre Nagy a denuntat apartenenta tarii la Tratatul de la Varsovia si a proclamat neutralitatea Ungariei dupa modelul celei austriece; tot el a anuntat intentia de a rediscuta statutul trupelor sovietice stationate pe teritoriul ungar etc.
Evident, toate acestea, ca si atatea altele nu mai putin importante, nu puteau fi deloc pe placul politrucilor de la Kremlin - chiar daca se aflau in plin proces de destalinizare - si al lacheilor lor din statele-"satelit". In marea hora a celor ce-l condamnau pe Imre Nagy si "contrarevolutia" de la Budapesta au jucat toate tarile "lagarului socialist" de la acea ora - URSS ori Coreea de Nord, China sau Albania, Vietnamul de Nord ori Polonia - dar si liderii comunisti din principalele tari occidentale: Maurice Thorez (Franta), Palmiro Togliati (Italia), Passionaria (Spania). Trecutul acestora din urma era legat puternic de Stalin, care-i propulsase pe toti, si de URSS, unde se aflasera o buna bucata de vreme, asa ca venise clipa decontului. Pe urma, si "organele" de presa ale partidelor comuniste respective - L'Humanite (Franta), L'Unita (Italia), Mundo Obrero (Spania) - erau stipendiate de Moscova, asa ca-si plateau datoriile cu varf si indesat.
Ca urmare, stirile si comentariile erau aceleasi peste tot, fiind dirijate de la Kremlin: "Oamenii muncii din fiecare tara socialista saluta cu caldura formarea noului guvern muncitoresc-taranesc de la Budapesta, condus de Janos Kadar"; "programul guvernului Kadar, primit cu satisfactie in intreaga Ungarie"; "fortele complotiste reactionare au fost zdrobite"; dupa 4 noiembrie, se cerea "bararea caii reactiunii din Ungaria", se proclama ritos: "cauza socialismului e de neinvins", iar "complotul impotriva poporului maghiar a esuat"; se demasca in mod dur "chipul sangeros al contrarevolutiei", termen care definea ceea ce avusese loc intre 23 octombrie si 4 noiembrie si care a si intrat in vocabularul politic din statele socialiste. Concomitent, Imre Nagy era demascat, intrucat "nu poate si nu vrea sa lupte impotriva fortelor negre ale reactiunii. Guvernul Nagy s-a destramat de fapt, cedand pozitiile elementelor antipopulare. In Ungaria domneste haosul." ("Pravda", 4 noiembrie, "Scanteia", 5 noiembrie, pg. 3). Editorialele lungi si stufoase din "Pravda", "organul CC al PCUS", erau reluate imediat de ziarele "surate" din tarile-satelit: a se vedea cazul, de pilda, al comentariului "Pentru o tot mai stransa unire a fortelor socialiste pe baza principiilor marxism-
leninismului", tiparit de "Scanteia" din 27 noiembrie, pe pag. 2, 3 si 4! In acelasi timp, abunda stirile care anunta cu mare pompa ca "in R.P. Ungara, viata isi reia tot mai mult cursul normal", ele aparand constant Realitatea de la fata locului care era cu totul alta si lucrul acesta l-au putut constata cu ochii lor chiar liderii comunisti de la Bucuresti, Gh. Gh.-Dej, Chivu Stoica, Al. Moghioros, Emil Bodnaras, Aurel Malnasan, Valentin Steriopol si Valter Roman, care, la 21-22 noiembrie, s-au aflat la Budapesta pentru a cautiona guvernul Janos Kadar si pentru a decide aducerea in secret a lui Imre Nagy la Bucuresti.
In ce le priveste, "Buletinele speciale - Strict confidentiale" ale Agerpres, destinate conducatorilor comunisti romani, sunt pline de stiri care atesta ca, in realitate, la Budapesta, abia atunci domnea haosul, ca, dupa eliminarea lui Imre Nagy (4 noiembrie), numarul victimelor a crescut spectaculos. (Scenariu repetat si in revolutia romana!). In paralel, numarul ungurilor plecati din tara a fost de-a dreptul impresionant. In fine, dar nu in ultimul rand, revolutia din Ungaria a zguduit din temelii acest sistem mondial, demonstrand cu prisosinta ca minciuna era adevarata imagine si stalpul de nadejde al "lagarului socialist". Ea este, de departe, cea mai grava criza dintre Est si Vest intre 1945-1989, din perioada razboiului rece, cu un impact major in evolutia relatiilor mondiale ulterioare.
AGERPRES
Strict confidential
11 noiembrie 1956
EVENIMENTELE DIN R.P.UNGARA
31. - NATIUNILE UNITE - Agentia France Presse transmite:
Intr-o telegrama a ministrului adjunct de externe al Ungariei, primita simbata seara de secretarul general al O.N.U., se anunta ca guvernul ungar este "pe cale de a examina" cererea lui Hammarskjoeld de a trimite observatori in Ungaria pentru a ancheta situatia.
32.- VIENA - Agentia France Presse transmite:
Dupa intensificarea de vineri, in Budapesta aflata in ruine si amenintata de epidemii luptele par sa fi diminuat in intensitate incepind de simbata dupa amiaza. Potrivit informatiilor parvenite la Viena, tirul artileriei si rafalele armelor automate ar fi devenit sporadice. Nu exista nici o stire semnificativa asupra evolutiei situatiei din restul Ungariei. Atentia observatorilor vienezi este retinuta simbata seara de indicatiile din ce in ce mai concrete asupra fizionomiei orasului Budapesta. Potrivit unor marturii oculare si unor informatii din surse sigura capitala ungara prezinta un spectacol care n-a mai fost vazuta in Europa de la bombardamentele masive din cel de al doilea razboi mondial. O parte a populatiei traieste in pivnite. Anumite strazi sint intesate de cadavre. Nu se stie daca de 24 de ore a fost posibil sa se acorde ingrijiri ranitilor care zac pe sosele sau printre darimaturi. Pe de alta parte, se pare ca lupta impotriva pericolului epidemiilor a trecut pe primul plan al preocuparilor guvernului. Postul de radio Budapesta a cerut simbata populatiei, in mai multe rinduri, sa ia masuri de precautie cu caracter higienic. In aceasta situatie, aprovizionarea cu alimente si combustibil ramine de asemenea o problema majora. In fapt, apelurile la reluarea lucrului sint insotite de comentarii subliniind ca aceasta este indispensabil pentru a se asigura populatiei un minimum de subzistenta. De mai multe zile, apa, gazele si electricitatea lipsesc. Comunicatiile ramin precare. Transporturile nu sint asigurate decit pentru cantoanele din apropierea capitalei. In ciuda stirilor anuntind deschiderea la Budapesta a tratativelor intre Crucea Rosie Internationale si Crucea Rosie, ungara la sediul Crucii Rosii Internationale de la Viena se declara ca convoaiele cu autocare cu alimente si medicamente ramin blocate la frontierea austro-ungara. Insfirsit, pe plan politic elementele semnificative ale sint, pe de o parte, decretul guvernului Kadar privind marirea generala a salariilor si, pe de alta parte, ordinul ministrului apararii cerind trupelor sa "nu treaca peste limitele umanitatii".
MI/rc
AGERPRES
11 noiembrie 1956
Strict confidential
EVENIMENTELE DIN R.P.UNGARA
1. BELGRAD - Agentia France Presse transmite:
Un grup de 7 ziaristi iugoslavi venind de la Budapesta a reusit, dupa 6 zile de incercari, sa se inapoieze in Iugoslavia. Corespondentul ziarului "Politika" rezuma astfel situatia din Ungaria: "Masele ungare sint nelinistite, comunistii sint compromisi de politica rakosista, oamenii sint deziluzionati, multi sint nemultumiti din cauza interventiei sovietice. Nagy nu a reusit. Ori sarcina lui Kadar este si mai grea inca. Nimeni nu mai crede in nimic, oamenii sint iritati si de aceea multi refuza sa depuna armele. Fortele reactionare sint mai active ca oricind. Conditiile sint favorabile activitatii lor". Soldatii sovietici care au intrat duminica dimineata in Budapesta si au fost intrebati asupra motivelor sosirii lor au raspuns corespondentului ziarului "Politika": "Ni s-a spus ca trebuie sa ne opunem fascismului care ameninta Ungaria".
SC/ms
AGERPRES
Strict confidential
16 noiembrie 1956
EVENIMENTELE DIN UNGARIA
72. BUDAPESTA - Agentia France Presse transmite:
Cercurile guvernamentale ungare dezmint stirea ca, dupa instalarea guvernului Kadar, inalte personalitati politice sovietice, printre care Hrusciov, ar fi venit la Budapesta. In aceleasi cercuri se adauga ca este adevarat ca comisia militara sovietica care a venit in Ungaria pentru a discuta cu guvernul Nagy, a ramas in aceasta tara, dar se dezminte faptul ca din aceasta comisie ar face parte maresalul Jukov. Se afirma ca toate tratativele dintre Ungaria si U.R.S.S. ar avea loc prin intermediul acestei comisii militare si pe caile diplomatice obisnuite.
73. BUDAPESTA - Agentia France Presse transmite:
Potrivit cercurilor guvernamentale de la Budapesta, rasculatii unguri arestati de sovietici, pe care acestia i-au dus in vagoane plumbuite cu destinatia U.R.S.S., ar fi constituit trei convoaie. Unul dintre aceste convoaie, organizat la cativa kilometri de Budapesta, ar fi fost readus in capitala. Dupa identificarea si interograrea prizonierilor, ei ar fi fost eliberati, cu exceptia a sapte dintre ei. Celelalte doua convoaie s-ar afla in prezent la Zahony, gara de la frontiera ungaro-sovietica, unde interogatoriile sunt in curs. Muncitorii feroviari unguri, care au sosit joi de la Zahony la Budapesta, au dat insa asigurari ca au zarit convoaie de deportati trecand frontiera sovietica. Fireste ca opinia publica din Ungaria este mai dispusa sa dea crezare celei de a doua versiuni, decat versiunii oficiale.
BV/rb
AGERPRES
Strict confidential
17 noiembrie 1956
EVENIMENTELE DIN UNGARIA
7. NEW YORK - Agentia United Press transmite:
Statele Unite au cerut vineri noaptea o actiune imediata a O.N.U. pentru a pune capat deportarilor fortate de luptatori unguri pentru libertate spre Siberia. Secretarul de stat ad-interim Herbert Hoover jr. a declarat intr-o cuvantare rostita la inceputul dezbaterilor in cadrul Adunarii Generale ca S.U.A. vor sprijini orice schimbare de program a actualei adunari pentru a permite examinarea neintarziata a luptelor si deportarilor din Ungaria. "Nu putem ramane indiferenti - a declarat Hoover - in timp ce barbati, femei si copii din Ungaria sunt deportati pentru ca au indraznit sa-si exprime sentimentele patriotice sfidandu-i pe opresorii sovietici. Din aceasta cauza, Statele Unite considera ca Adunarea Generala trebuie sa ia o initiativa imediata pentru a face fata acestei situatii tragice. Fortele sovietice nu au fost retrase din Ungaria - a spus Hoover in continuare. Cererea secretarului general pentru admiterea de observatori O.N.U. a fost respinsa. Aceasta inseamna ca trebuie sa ne dublam eforturile si sa luam in considerare neintarziat actiunile pe care este in masura sa le ia O.N.U. Suprimarea brutala a libertatii de catre o dominatie straina va lasa altfel o urma rusinoasa de nesters in istoria omenirii". Hoover a subliniat ca S.U.A. sprijina pe deplin rezolutia propusa de Cuba prin care se cere Adunarii sa insiste pe langa U.R.S.S pentru a opri deportarile si pentru a readuce in Ungaria pe prizonierii unguri ce se gasesc in momentul de fata in Uniunea Sovietica.
AGERPRES
20 noiembrie 1956
Strict confidential
EVENIMENTELE DIN UNGARIA
Intr-un articol intitulat "Cei care isi frig friptura", corespondentul ziarului "Nepszabadsag" scrie:
Exista oare vreo justificare ca sub influenta evenimentelor, conducatori rupti de popor, slujitori credinciosi ai regimului inuman al lui Rakosi sa se alature acum popoarelor revolutiei? Nu putem privi fara mihnire pe acei care inainte erau piedicile desfasurarii revolutionare, iar acum in cadrul miscarilor mari ale constiintei, zbiara din toate puterile. Foldvari Rudolf, fost prim secretar al comitetului de partid Borsod, cunoscut pentru felul cum a slujit politica rakosista si care a calificat cele citeva mii de participanti la sedinta memorabila a cercului Petoffi, ca reactionari fascisti acum a stat la cirma revolutiei. El nu s-a sfiit sa prezinte revendicarile muncitorilor din judetul Borsod, sa vina sa discute cu guvernul. Comunistii, daca vor sa fie intr-adevar comunisti, trebuie sa lucreze cu oamenii muncii, cu muncitori. Primul secretar al comitetului judetean de partid are sarcina sa reprezinte parerea, dorintele si revendicarile muncitorilor din judet. Dar faptul ca Foldvari Rudolf, care timp indelungat nu a procedat astfel si abia acum o face este revoltator. El nu este singurul. Sandor, presedintele plasii Papa si altii au schimbat de asemenea tactica. De ce oare? Raspunsul este neindoielnic, si atunci ca si acum, nu poporul ci scaunul plusat, o anumita pozitie, urmeaza sa aiba autoritate. Cu ocazia marii miscari a poporului nostru vor sa-si friga din nou friptura. Daca nu mai mult, macar sa-si salveze posturile. Putem sa le declaram dinainte ca nu vor reusi. Miscarea din octombrie s-a indreptat si contra conducatorilor necinstiti rupti de mase. Numai atunci putem spune ca ne aparam cuceririle daca nu permitem sa ajunga la conducere cameleoni politici, carieristi, daca vom impiedica de la viata obsteasca aceste persoane. Daca nu au inteles pina acum, ii vom face sa inteleaga ca le-a trecut timpul. La noi nu poate fi conducator de aci incolo decit acel care slujeste cinstit interesele muncitorilor si ale oamenilor muncii.
/n/1.
AGERPRES
17 noiembrie 1956
Strict confidential
STIRI privind R.P.R.
3. VIENA - Agentia Reuter transmite:
Potrivit unor surse deobicei demne de incredere, la Bucuresti si in alte sase orase rominesti ar fi avut loc arestari in masa si deportari ca urmare a manifestatiilor care au avut loc in aceste orase. Au avut loc manifestatii de solidaritate cu luptatorii unguri pentru libertate la Cluj, Tg. Mures, Timisoara, Brasov, Craiova si Bucuresti. Totodata s-a anuntat ca au avut loc tulburari in centrele industriale Resita, Petrosani, Hunedoara si Arad. S-au tinut mitinguri de protest in care s-a cerut democratizarea regimului din Rominia. Partidul Comunist din Rominia a trecut imediat la actiune. Organizatiile locale de partid i-au linistit pe muncitori promitindu-le ca vor trimite delegatii la Bucuresti care sa prezinte guvernului punctele lor de vedere. Apoi a intrat in actiune securitatea rominesca care a arestat muncitori tineri si studenti din orasele unde au avut loc manifestatii antisovietice. Numai la Bucuresti au fost arestati 300 de studenti, incarcati in vagoane de marfa si transportati la o destinatie necunoscuta despre care s-a zvonit ca ar fi Siberia. Din aceleasi surse s-a afirmat ca si din alte orase, unde au avut loc manifestatii, au plecat asemenea trenuri. In Transilvania si Banat, provincii unde minoritarii unguri sunt numerosi, s-a proclamat o interzicere de circulatie. Patrulele de Politie si garzile armate din gari si din punctele strategice au fost intarite. De asemenea garnizoanele sovietice din Rominia au fost intarite si s-au semnalat concentrari de trupe, probabil in legatura cu miscarile de trupe sovietice in Ungaria, in provinciile Basarabia, Moldova si Dobrogea. Stirea a fost data si de Postul Europa Libera la ora 18.
4. VIENA. - Transmitind aceeasi stire ca si agentia Reuter (fila 4), agentia France Presse arata ca sursa este presa austriaca si adauga:
Din cauza acestei situatii primul-ministru al R.P.R., Chivu Stoica, si secretarul general al Partidului Comunist Romin, Gheorghiu-Dej si-ar fi intrerupt o deplasare in strainatate, pentru a se inapoia de urgenta la Bucuresti. Aceste masuri de intarire a apararii nodurilor feroviare strategice si proclamarea incetarii circulatiei intre orele 19 si 7 au fost hotarite in urma manifestatiilor care au avut loc la 31 octombrie in Transilvania si Banat.