Tranq dope sau drogul „zombi” a ajuns pe pieţele din Europa. Substanţa care mănâncă, pur şi simplu, carnea

0
Publicat:

Un drog mortal, extrem de periculos, care mănâncă, pur şi simplu, carnea și care a provocat o criză de sănătate în SUA, a ajuns pe pieţele din Europa. În Marea Britanie, de exemplu, a provocat deja cel puțin 11 decese, relatează The Independent.

foto arhivă
foto arhivă

Cunoscută sub numele tranq dope sau drogul „zombi”, substanţa activă, xilazina, este un tip de tranchilizant pentru animale mari, care a fost clasificat drept „amenințare emergentă” de către Casa Albă. Consumul acesteia provoacă răni necrotice dureroase, care pot duce la amputări, şi chiar la deces. Este cel mai frecvent utilizată în combinație cu fentanilul, pentru a ajuta la o mai bună recreare a efectelor de lungă durată pe care le experimentează consumatorii de heroină.

Acum drogul zombi a ajuns şi pe pieţele europene şi primii care au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică au fost britanicii, după ce cercetătorii au detectat drogul la 16 persoane și l-au asociat cu 11 decese. Primul caz a fost cel al lui Karl Warburton, în vârstă de 43 de ani, din Solihull, West Midlands, în mai 2022, de altfel primul deces legat de consumul de xilazină în afara Americii de Nord.

Îngrijorător este faptul că cercetătorii cred că drogul s-a infiltrat într-o gamă mult mai largă de droguri, inclusiv cocaină, tablete contrafăcute de codeină și diazepam (Valium) și chiar vapori de canabis cu THC.

Experții europeni au solicitat măsuri urgente pentru îmbunătățirea testelor care să evidenţieze acest drog extrem de periculos, care mănâncă, pur şi simplu, carnea, şi au solicitat măsuri urgente pentru a se pregăti pentru o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice.

Folosit de către veterinari pentru a tranchiliza animalele mari, când este injectat, drogul poate scădea ritmul cardiac și respirator la niveluri periculoase şi, de asemenea, provoacă răni mari pe corp, care necrozează, adică intră în putrefacţie, transformându-i pe consumatori în adevăraţi zombi.

În laboratoarele din Marea Britanie s-a detectat xilazină nu doar separat, ci și în diferite tipuri de alte droguri, inclusiv în vaporii de canabis. Cum se ştie că în Europa canabisul este cel mai utilizat drog, în unele state consumul lui fiind chiar legal, îngrijorarea este cu atât mai mare.

Cercetările vin după ce The Independent a dezvăluit că opioidele sintetice puternice numite nitazine, unele dintre ele fiind de 500 de ori mai puternice decât morfina, au inundat, de asemenea, piața ilegală a drogurilor și au fost detectate chiar și în închisorile din Marea Britanie.

„Este extrem de îngrijorător. Statele Unite au declarat că este o amenințare emergentă, iar noi o vedem și la noi și în circulație mai largă decât heroina. Canabisul este cea mai utilizată substanță ilegală și xilazina a fost detectată în vaporii de THC. Acest lucru expune un număr potențial mare de oameni la riscul de a fi afectați de efectele sale nocive”, a declarat dr. Caroline Copeland de la King's College London.

Xilazina, care prezintă un risc uriaș de supradozaj din cauza puterii sale, se găseşte acum pe pieţele din Europa și în tablete contaminate, vândute unor consumatori inconștienți drept medicamente care în mod normal se eliberează pe bază de rețetă, cum ar fi Xanax sau Valium.

„Ar trebui să se pună la dispoziție benzi de testare ieftine pentru xilazină, furnizorii de servicii medicale trebuie să fie conștienți de semnele care arată că ulcerele cronice ale pielii se datorează consumului de xilazină, iar patologii și medicii legiști ar trebui să solicite în mod special teste toxicologice pentru xilazină în cazurile relevante pentru a înțelege adevărata prevalență a medicamentului”, avertizează specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite