Video Procesul lui Eichmann, lecție de istorie și justiție simulată de elevi pe scena Operei Naționale București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două evenimente dedicate educației pentru drepturile omului și memoriei istorice au avut loc, la inițiativa Complexului Educațional Laude-Reut, pe 31 martie și 1 aprilie 2025, „The International Mock Trial on Human Rights – simularea procesului lui Eichmann”, proiect educațional sub patronajul Comisiei Naționale Române pentru UNESCO.

Simulare a procesului lui Eichmann, pusă în scenă de elevi
Simulare a procesului lui Eichmann, pusă în scenă de elevi

Inspirat de scenariul original al dramaturgului israelian Motti Lerner și transpus scenic sub direcția artistică a regizoarei Carmen Lidia Vidu, proiectul a fost realizat în parteneriat și cu sprijinul Operei Naționale București.

Prima reprezentație a avut loc la Opera Națională București, unde 950 de elevi din 37 de școli din București, Iași, Brașov și Sibiu, împreună cu o delegație din Israel, au fost martori la un moment unic de reflecție asupra memoriei Holocaustului și justiției internaționale.

Printre invitații de onoare s-au numărat Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, lect. univ. dr. Ligia Deca, prorector al SNSPA și Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și prof. Mihai Manea, Inspector General de Istorie din cadrul ISMB.

Pe scenă au urcat 65 de liceeni din colegii de prestigiu - Complexul Educațional Laude-Reut, Colegiul Național Matei Basarab, Colegiul Național I.L. Caragiale, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Sfântul Sava, Școala Germană Hermann Oberth din București, Colegiul Național Johannes Honterus din Brașov și Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu, aducând în fața publicului intensitatea și dramatismul unuia dintre cele mai importante procese ale secolului XX.

A doua reprezentație, desfășurată la Facultatea de Drept a Universității din București, a fost prezentată unui public format din studenți ai Facultății de Drept și Facultății de Istorie, precum și elevilor din Iași și Pașcani.

Evenimentul a fost deschis de Tova Ben-Nun Cherbis, președintele și fondatorul Complexului Educațional Laude-Reut și al Fundației Magna Cum Laude-Reut, alături de invitați speciali precum E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept, și prof. Matei Gheboianu, decan al Facultății de Istorie. Tinerii actori au transformat sala de spectacol într-o adevărată sală de judecată, făcând publicul să retrăiască un capitol esențial al istoriei recente și reafirmând mesajul „NEVER AGAIN”.

Procesul lui Eichmann, proiect educațional ajuns la a doua ediție, se desfășoară anual cu o nouă distribuție de elevi selecționați riguros și reprezintă un exemplu remarcabil de îmbinare a artei teatrale cu aprofundarea cunoștințelor de istorie.

După succesul remarcabil al primului proiect organizat de Complexul Educațional Laude-Reut – Mock Trial of Human Rights – Procesul lui Ernst Rüdin, desfășurat în 2023 la ONU și în plenul Camerei Deputaților, Tova Ben-Nun Cherbis și-a propus să transforme această reușită într-o tradiție anuală. Astfel, Procesul lui Eichmann continuă să își extindă impactul educațional, consolidând rolul său în formarea conștiinței civice și a memoriei istorice.

După spectacol, elevii-actori au participat, ca și în anii trecuți, la o vizită educațională la Berlin, unde au explorat locuri-cheie ale istoriei Holocaustului, inclusiv Vila Wannsee.

Conturat prin viziunea și implicarea neîntreruptă a doamnei Tova Ben-Nun Cherbis, Președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut și al Fundației Magna cum Laude-Reut, acest proiect a prins viață și a înflorit spectaculos pe multiple paliere – de la proiectul educational – simularea de proces realizata cu elevi de la mai multe scoli, la punerea în scenă a piesei de teatru, până la realizarea unei opere complete. Încă de la început, inițiativa a beneficiat de susținerea constantă a numeroase instituții de prestigiu din România, printre care Guvernul României, Parlamentul României, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Un rol decisiv în susținerea acestui proiect l-a avut doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii în acea perioadă, care, încă de la început, a îmbrățișat viziunea educațională și culturală a „Procesului lui Eichmann” propus de Tova Ben-Nun Cherbis, oferindu-i sprijinul necesar pentru a deveni o realitate, inclusiv prin susținerea realizării unei opere Procesul lui Eichmann. Prin implicarea sa hotărâtă de a susține această lecție de istorie, doamna ministru a fost un veritabil motor al acestui demers, contribuind la transformarea inițiativei Tovei Ben-Nun Cherbis într-un eveniment cultural de anvergură, prin validarea unui proiect de importanță națională, menit să mențină vie memoria istoriei și să inspire generațiile viitoare.

Pentru a amplifica impactul acestui demers cultural și educațional, Tova Ben-Nun Cherbis a inițiat includerea piesei Procesul lui Eichmann în repertoriul Teatrului Național București. Premiera acesteia a avut loc pe 4 octombrie 2024, sub coordonarea actorului Mihai Călin, în prezența dramaturgului Motti Lerner și a fost un succes încă de la prima reprezentație.

Prin inițierea și sprijinirea realizării operei “Procesul lui Eichmann” la Opera Națională București, care a avut premiera mondială pe 30 martie 2025, ideea și viziunea Tovei Ben-Nun Cherbis se materializează într-un moment de apogeu cultural și educațional.

Tova Ben-Nun Cherbis, cu forța inspirației sale, a transformat o idee într-un proiect de anvergură internațională, aducând laolaltă artiști, istorici, instituții și tineri pentru a reda prin operă, teatru și educație un episod crucial al istoriei. Premiera operei Procesul lui Eichmann nu este doar un eveniment artistic, ci expresia unui angajament profund față de umanitate, adevăr și justiție. Prin efortul său neobosit, Tova demonstrează că un singur om, atunci când crede cu tărie într-o cauză, poate transforma o lecție de istorie într-o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.

Puteți urmări evenimentul complet – simularea procesului lui Eichmann la Opera Națională București din data de 31 martie 2025, aici: https://www.youtube.com/watch?v=P31Vc2DHzFo

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite