La Foeni, casele noi se ridica din mal
0Doua carute, pline ochi cu sacose de rafie, bidoane si cratite, se indreapta incet spre Foeni. Sub plasticul cu care sunt acoperite stau inghesuiti un caine si doi vitei de lapte. Ce au in caruta e
Doua carute, pline ochi cu sacose de rafie, bidoane si cratite, se indreapta incet spre Foeni. Sub plasticul cu care sunt acoperite stau inghesuiti un caine si doi vitei de lapte. Ce au in caruta e tot ce le-a mai ramas Rodicai si fratelui ei. Acum se intorc acasa, pentru ca au auzit de la altii ca a inceput construirea noilor locuinte. Femeia de 38 de ani, mama a patru copii, e neincrezatoare. "Nici ajutorul de 10 milioane de lei promis de Guvern nu l-am primit inca", spune ea. "D'apai sa ne faca un strain casa". Mobila, pe care i-a trimis-o un om binevoitor din Cluj, pe numele ei, au luat-o altii. Rugul pe care arde tot ce nu s-a mai putut refolosi fumega de trei zile in Foeni. Tremurand de frig, Rodica se uita spre campul care, pe alocuri, inca balteste de apa, asteptand ziua de maine, cand i s-a promis ca vin muncitorii sa toarne fundatiile noii case.
Casele, gata la toamna
"Termenul dat de Guvern pentru terminarea constructiei este de 60 de zile, dar constructorii au spus ca locuintele vor fi gata in septembrie-octombrie", povesteste Rodica. Satenii din Foeni sunt suparati pe toti si pe toate: Guvern, constructori, primar. "Primarul e lenevos", spune un batran de 71 de ani - constructiile, cele care sunt incepute, sunt abia la nivel de fundatie. Un batranel si o batranica, sot si sotie, se tanguiesc ca inainte aveau o casa cu trei camere, iar acum li se va construi o singura camera, si aceea inghesuita. "Cum o sa ma scoata cu cosciugu' pe usa unei incaperi de 4 metri 70 latime?", se intreaba barbatul cu ingrijorare. "Oare pe fereastra?" Batranii sunt suparati ca nimeni nu i-a intrebat nimic la inceperea constructiilor - noua lor casa va fi ridicata drept in mijlocul curtii. Majoritatea noilor case vor fi construite langa daramaturile vechilor camine. Chiar daca ANL-ul a cerut ca noile locuinte sa fie ridicate pe vechile amplasamente, "constructorii s-au grabit si au inceput sa construiasca unde au avut loc sau unde s-a nimerit", spune primarul. "Sa fim multumiti, ca asta e cadou, ne-au spus constructorii", povestesc oamenii. Satenii din Foeni sunt nemultumiti si de faptul ca fundatiile au fost turnate in pamantul plin de apa. Constructorii sustin insa ca aceasta nu este o problema, pentru ca ar fi turnat balast inainte de a face fundatia. Uneori, chiar au folosit si pompe pentru a trage apa din pamant. "Fundatia este adanca de un metru, iar elevatia de 60 de centimetri. Casa va fi, oricum, mai rezistenta decat cea din paianta", spune un constructor.
O camera la doi oameni
Primarul din Foeni e mahnit ca satul va arata, in septembrie, la terminarea constructiilor, cu totul altfel decat o cere traditia din partile locului. Fiecare firma de constructie - si sunt trei care au castigat licitatia organizata la Bucuresti - construieste dupa un alt proiect. Astfel, in Foeni, unele case vor fi in stil regatean, cu structura metalica si fara pod, unele in stil ardelenesc, din lemn si acoperis de tigla, iar altele, hibrid, din caramida si cu acoperis de tabla. La toate acestea se mai adauga casele din paianta ramase in picioare in urma inundatiilor. "Acestea sunt case sociale. Trebuie sa va multumiti cu ele", isi aduce aminte Ion Laios, de cuvintele premierului Tariceanu, rostite candva in Foeni. Primariei i s-a solicitat doar situatia cu numarul de membri de familie. Guvernul a decis: o camera pentru doua persoane. Asa s-a ajuns in situatia ca mama si fiul de 30 de ani sa trebuiasca sa locuiasca in viitoarea casa in aceeasi camera. "Noi nu am fost consultati absolut deloc", spune primarul. Noile case raman in proprietatea ANL vreme de cinci ani, locuitorii lor neavand voie sa le instraineze in acest interval. Foenenii vor fi proprietari cu acte in mana abia in 2010.