Expert: Se modifică clima. Rămân patru anotimpuri, dar caracteristicile lor se schimbă, cu mai multe fenomene extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buşteniul acoperit de zăpadă, la final de martie. FOTO Arhivă Adevărul
Buşteniul acoperit de zăpadă, la final de martie. FOTO Arhivă Adevărul

Climatologul Roxana Bojariu susţine că ne confruntăm cu schimbări climatice, iar acest lucru e vizibil prin aceste ninsori la final de martie, pentru ca la un timp foarte scurt să fie temperaturi ridicate.

„S-au mai observat astfel de manifestări, dar sunt rare sau au fost rare în trecut. Avem de-a face cu o situaţie foarte dinamică la nivelul întregii emisfere nordice. Întreaga iarnă a avut treceri bruşte de la regimuri contrastante termic şi cu alte manfiestari severe în unele părţi ale globului, în timp ce în alte zone am avut un regim mult mai bun, în sensul că iarna aveam temperaturi mai mari decât în mod obişnuit. Spre exemplu, în Grecia, temperaturi de 20 şi multe grade şi în Spania ninsorile acelea. Şi apoi a continuat în Grecia cu ninsori, dar cu temperaturi ridicate în alte zone”, a spus Roxana Bojariu, într-o intervenţie la Digi24.

Climatologul a precizat că întreg sistemul climatic se reconfigurează în prezent. „Creşterea intensităţii precipitaţiilor, modificări în felul în care valurile de căldură în sezonul cald apar mai frecvent şi mai intens - întreg sistemul climatic se reconfigurează şi ne îndreptăm spre o nouă climă. Dar cele 4 anotimpuri rămân, pentru că ele sunt date de înclinarea pe care axa Pământului o are pe planul orbitei sale în jurul Soarelui şi variază această înclinare pe perioade mari de timp, de ordinul a zeci de mii de ani. Pe perioada noastră când avem această schimbare, prezenţa anotimpurilor rămâne constantă, dar se modifică caracteristicile fiecărui anotimp, ca durată unul faţă de celălalt şi ca manifestări cu fenomene mult accentuate în caracterul lor extrem, faţă de anotimpurile pe care le cunoşteam cu mai multe decenii înainte”, a mai spus Bojariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite