Clanul KGB-istilor, noii stapani ai Rusiei
0"Kremlin SA": ca urmare a dependentei Occidentului de imensele resurse energetice rusesti, "noul Imperiu tarist" se intinde astazi... pana in Spania si Marea Britanie
Zona Urengoi, de la Cercul
Arctic, este unul din tinuturile cele mai inospitaliere, dar, in acelasi timp, si cele mai bogate in resurse ale planetei. Un vant inghetat iti taie respiratia in timpul iernii, in vreme ce, in cele doua luni de vara, orizontul este intunecat de roiuri imense de tantari, ale caror intepaturi provoaca imediat umflarea si innegrirea partilor descoperite ale corpului. Aceste vicisitudini sunt insa compensate de salariile mari de care se bucura cei 18.000 de muncitori care lucreaza aici, la exploatarea celor mai mari rezerve de gaze ale Terrei. Sub intinderile acoperite de nisip si mlastini se afla zacaminte de gaz estimate la 4,5 trilioane metri cubi, suficiente pentru a acoperi nevoile unei tari ca Marea Britanie pentru o durata de 45 de ani. Rezervele sunt proprietatea Gazprom, un urias concern de stat care stapaneste in buna masura resursele energetice ale Rusiei. Ca si cum URSS nu s-ar fi prabusit, ci s-ar fi transformat intr-o uriasa intreprindere capitalista, Gazprom este stapanul absolut al acestei zone, cu capitala la Novi Urengoi, administrata cu eficacitatea unui teritoriu aflat sub ocupatie militara. Orasul este interzis strainilor asa cum era si pe vremea sovietelor, ca urmare a "importantei sale strategice". Un ziarist britanic de la cotidianul "Guardian" a reusit totusi sa patrunda aici si constatarile sale sunt extrem de interesante.
Capitalismul -combatut cu propriile sale arme
Pe unul din zidurile biroului directorului unui punct de exploatare din complexul Urengurskoe se afla o harta uriasa, indicand traseul unei conducte care transporta gazul spre Europa Occidentala. "In principiu, imperiul nostru se extinde de pe acum pana in Spania", glumeste directorul Igor Vegera. In scurta vreme, conducta va ajunge pana in Marea Britanie, intarind si mai mult pozitia Rusiei ca principal furnizor de energie a Occidentului.
Intr-o lume in care titeiul si gazele devin marfuri tot mai pretioase, care dicteaza aliantele globale, Kremlinul spera ca prin asemenea centre de exploatare, cum este cel de la Urengurskoe, va fi restabilita influenta geopolitica din timpul URSS. Putin a descris cu catva timp in urma prabusirea Uniunii Sovietice ca fiind "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut", ceea ce a determinat pe unii analisti sa traga concluzia ca fostul agent KGB incearca sa rastoarne aceasta situatie. Putin concepe insa revenirea Rusiei la puterea de odinioara in stil capitalist. Pe tacute, el a creat ceea ce poate fi considerat un imens consortiu, "Kremlin SA", grupand un numar important de industrii strategice aflate sub controlul statului. Prin intermediul acestui consortiu, el spera sa redobandeasca puterea si influenta detinute odinioara cu ajutorul Armatei Rosii. In anii '90, Administratia Eltin a privatizat bunurile strategice ale Rusiei - zacamintele sale de titei, gaze si metale - pentru preturi ridicol de mici. Acum, Kremlinul reia in stapanire aceste resurse, incepand cu cele care apartineau companiei "Yukos" a lui Hodorkovski. "Titeiul este pentru Putin ceea ce armele nucleare erau pentru Uniunea Sovietica", declara omul politic liberal Grigori Iavlinski.
Conducatorii din umbra
Gazprom este cea mai mare companie din Rusia, care dispune de o cincime din rezervele de gaze ale planetei. Activul sau este evaluat la 55 miliarde lire sterline. Presedintele consiliului directorial este Dmitri Medvedev, intamplator si seful staff-ului prezidential al lui Putin. El este doar una dintre figurile importante ale Kremlinului care detin posturi-cheie in companiile de stat. Vicepremierul Aleksandr Jukov este presedintele consiliului de administratie al cailor ferate rusesti, o imensa retea avand un personal care se ridica la 1,2 milioane salariati, aproape 1 la suta din totalul populatiei. Mana dreapta a lui Putin, fost agent KGB ca si acesta, Igor Secin, este presedinte al giganticei companii petroliere de stat "Rosneft". Un colaborator apropiat si fost agent KGB, Viktor Ivanov, este presedinte atat al companiei "Almaz-Antei", din domeniul apararii antiaeriene, cat si al companiei civile aeriene "Aeroflot". Purtatorul de cuvant al presedintiei, Aleksei Gromov, face parte din consiliul de administratie al principalului canal tv de stat s.a.m.d.
Putin a recrutat multi dintre colaboratorii sai din randurile fostei KGB, creand astfel un grup cunoscut sub numele de "Cekistii", dupa Ceka, stramosul KGB. Acest grup este folosit de Putin pentru a-si duce la indeplinire planurile. "In trecut aveam Gosplanul (planul de stat - n.r.), acum avem Gosklanul" (clanul de stat - n.r.), spune Iavlinski.
... Suficient, intr-adevar, ca sa dea de gandit Occidentului.