Cel mai cald an la Polul Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În 2009, Polul Sud a experimentat o vară „fierbinte“, cu o temperatură medie de - 47, 9 grade Celsius. Anul trecut a fost cel mai cald an din istoria înregistrării temperaturilor în această regiune, care a început în 1957.

Temperatura medie înregistrată anul trecut la staţia Amundsen-Scott de la Polul Sud a fost una foarte joasă: -47,9 grade Celsius. Cu toate acestea, din 1957, de la începerea măsurării temperaturilor în această zonă, nu s-a mai înregistrat aşa o „căldură", arată Peter Rejcek, editor la „The Antarctic Sun", publicaţie ce face parte din programul pentru Antarctica al Statelor Unite ale Americii.

Recordul anterior a fost înregistrat în 2002, fiind de -48 de grade Celsius, după cum declară Tim Markle, expert meteorolog la Staţia Amundsen-Scott de la Polul Sud, citat de Live Science.

Anul trecut a fost, de asemenea, al doilea cel mai cald an de pe Pământ, de când se realizează măsurări ale temperaturilor (începând din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea), conform datelor furnizate de NASA. Temperaturile înregistrate în 2009 au fost depăşite doar de cele din 2005.

Nici iernile nu mai sunt ce-au fost

Până în 2010, Polul Sud a experimentat două ierni consecutive în care temperaturile nu au scăzut sub bariera de -73 de grade Celsius - motiv de îngrijorare în special pentru „Polies" - cei care doresc să se înroleze în exclusivistul club „Polul Sud 300". Pentru a fi admişi, candidaţii se adună într-o saună unde temperatura atinge 93 de grade Celsius, după care aleargă în aer liber purtând doar bocanci, la -73 de grade, către steguleţul de la Polul Sud.

În 2009, mercurul din termometre a coborât la -73,3 grade Celsius şi -72,2 grade Celsius. A doua temperatură reprezintă cea mai ridicată valoare minimă înregistrată într-un an calendaristic, a declarat Markle pentru „The Antarctic Sun".

În 2007, temperatura a coborât brusc sub -73 de grade Celsius timp de mai puţin de un minut, pe 2 septembrie, adaugă Markle, lăsând să se înţeleagă că în ultimii trei ani nu s-a atins efectiv această limită inferioară. Totuşi, în aprilie anul acesta, staţia de la Polul Sud a înregistrat neobişnuit de timpuriu această valoare, pentru un interval de timp de 22 de minute.

„Din nou nu e vorba de o perioadă foarte îndelungată", adaugă Markle. „Cu toate acestea, a fost, cu siguranţă, cea mai scăzută temperatură înregistrată de pe 2 septembrie 2007 şi a durat suficient pentru ca un grup de «Polies» să devină membri ai Clubului 300".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite