Căldura i-a scos pe români la concerte
0În weekend, românii au avut parte nu numai de căldură, ci şi de o mulţime de concerte şi spectacole Pussycat Dolls, Marcy Gray, Prodigy, Vanila Ice, Incubus sunt doar câteva din
În weekend, românii au avut parte nu numai de căldură, ci şi de o mulţime de concerte şi spectacole
Pussycat Dolls, Marcy Gray, Prodigy, Vanila Ice, Incubus sunt doar câteva din trupele care au concertat timp de trei zile la Festivalul CokeLive. Weekendul bucureştenilor a fost completat de "Noaptea Institutelor Culturale", iar sibienilor li s-a oferit şansa să uite de monotonia oraşului şi să se bucure de sunetul pescăruşilor, al oceanelor şi chiar al greierilor.
Simplu, Marcy Gray şi Pussycat Dolls au fost primele trupe care au deschis vineri seară festivalul de pe insula Lacul Morii. Dacă la începutul spectacolului, când au concertat băieţii de la Simplu, erau în jur 500 de persoane, până la ora în care Pussycat Dolls a urcat pe scenă s-au adunat peste trei mii de români. Timp de o oră, cele cinci fete sexy au cântat melodii celebre precum "Buttons", "Stickwitu", "Beep", "Wait a minute" sau "I Don't Need a Man". Foarte calde cu cei din public, "pisicuţele" au mulţumit în română şi au primit în schimb ropote de aplauze, care nu le-au convins însă să se întoarcă pe scenă pentru un bis. Imediat după ce acestea şi-au încheiat recitalul, publicul a trecut de pe insulă înapoi pe ţărm, unde nu au mai dat atenţie celorlalte distracţii pregătite de organizatori şi s-a îndreptat către case.
Noaptea Institutelor Culturale
Filme, concerte, spectacole de dans şi conferinţe. Toate au fost pregătite special pentru cele 12 ore în care British Council, Institutul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român (ICR), Institutul Francez, Institutul Italian şi Institutul Polonez au pregătit tot ce au avut mai bun pentru a sărbători "Noaptea Institutelor Culturale Româneşti".
British Council şi Centrul Cultural al Republicii Ungare au fost cei care au deschis programul manifestărilor cu un concurs-surpriză despre serviciile British Council şi cu un concert susţinut de flautistul Fulep Mark, la pian Gabor Josef. Muzicieni şi dansatori au fost aduşi din Ungaria, iar polonezii au pregătit un meniu tradiţional, lăudându-se cu varza călită, dar şi cu o expoziţie de peisaje şi cu o proiecţie cu filme, teatru şi televiziune din Lodz. Printre alte surprize s-au mai numărat şi expoziţia de peisaje, şi proiecţia cu filme ale celebrei şcoli de film, teatru şi televiziune din Lodz, expoziţia de bandă desenată, creată special de Centrul belgian al benzii desenate de la Bruxelles, lansările noilor volume din seria "Aventurile lui Tintin" - "Insula neagră" şi "Urechea ruptă". De asemenea, cinefilii s-au putut bucura de filmele de scurtmetraj româneşti şi străine, iar iubitorilor de mici le-au fost puse la dispoziţie acordurile muzicii de jazz al Quartetului Cristian Soleanu.
Duke Ellington Orchestra, jazz de excepţie la Sibiu
În Capitala Culturală Europeană, sibienii au avut ocazia să asculte în acest weekend sunetul oceanelor şi zgomotul produs de pescăruşi. De asemenea, s-a mai încercat şi imitarea sunetului produs de greieri. Toate acestea au avut ca scop ambientarea sonoră a spaţiilor de tranzit din oraş, care a fost posibilă cu ajutorul unor instalaţii sonore amplasate în diverse zone ale oraşului.
Şi jazz-ul a cucerit Sibiul. Concertul celebrei trupe americane de jazz Duke Ellington Orchestra a fost considerat de departe cea mai mare premieră a acestui an, apreciat la adevărata valoare de iubitorii genului. Primarul Klaus Johannis a venit la concert într-un automobil de epocă, iar iubitorii genului s-au strâns din toate colţurile ţării pentru a-i asculta pe cei 16 muzicieni care au evoluat sub conducerea lui Paul Mercer, nepotul marelui "Duke". Acesta a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, iar de-a lungul vieţii a semnat peste 2.000 de partituri, de la jazz la muzică religioasă, până la cea clasică.