Lucruri surprinzătoare care te lasă fără miros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţiile de curăţenie cu miros puternic afectează receptorii olfactivi din nas
Soluţiile de curăţenie cu miros puternic afectează receptorii olfactivi din nas

Simţul tău olfactiv poate avea de suferit dacă ai obiceiul să faci curăţenie cu produse iritante pentru nas, aşa cum este clorul.

Produsele de curăţenie de tipul înălbitorilor pot să afecteze receptorii olfactivi şi să ducă la pierderea mirosului. Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă le foloseşti de câteva ori pe zi în spaţii mici, care nu sunt bine aerisite, cum ar fi baia. Prin urmare, este destul de probabil să-ţi pierzi mirosul dacă ai obiceiul de a face curăţenie foarte des sau dacă lucrezi în industrii în care se folosesc substanţe de tipul clorului, acizilor sau solvenţilor. Problema poate fi temporară sau permanentă, în funcţie de durata expunerii la mirosul toxic şi de cât de mult au fost afectaţi de el receptorii olfactivi.

Diabetul

Nivelul crescut al glucozei poate crea bolnavilor cu diabet o complicaţie numită neuropatie diabetică. Aceasta reprezintă o afectare a nervilor, de regulă a celor de la nivelul extremităţilor, provocând senzaţii de amorţeală, furnicături şi chiar durere a mâinilor şi/sau picioarelor. Uneori încă, neuropatia diabetică poate afecta şi nervul olfactiv, cel care controlează mirosul.

În cadrul unui studiu recent realizat de medicii Spitalului Universitar „Henri Mondor" din Franţa, toţi cei 68 de bolnavi cu diabet testaţi aveau un simţ al mirosului mai estompat decât alţi 30 de persoane fără probleme de sănătate.

Sarcina

Până la 30% din gravide îşi pierd mirosul pe parcursul sarcinii, de regulă parţial. Acest lucru se întâmplă în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină şi are legătură cu hormonii feminini estrogeni. Nivelul acestora creşte în sarcină, ceea ce duce la o mărire a fluxului sangvin. Din această cauză, diametrul vaselor mici de sânge din cavitatea nazală creşte, împiedicând particulele olfactive să pătrundă în nas.

Infecţiile dentare

Cariile şi infecţiile netratate ale gingiilor pot şi ele să afecteze mirosul. Bacteriile care le provoacă se pot răspândi în sinusurile maxilare şi pot cauza la acest nivel o inflamaţie dureroasă (numită sinuzită maxilară) care provoacă febră şi care, de multe ori, duce la pierderea mirosului. Din fericire, simţul olfactiv se poate recupera dacă snuzita este tratată.

Carenţele de vitamine

Transmiterea semnalelor nervoase depinde într-o mare măsură de ţesutul care acoperă nervii, numit teacă de mielină. Ea se regenerează în permanenţă, dar pentru a reuşi acest lucru, are nevoie de mai multe substanţe, printre care şi vitamina B12, cunoscută mai degrabă pentru rolul important pe care-l are în producerea globulelor roşii. Un aport insuficient de vitamina B12 poate provoca o pierdere a mirosului, pentru că informaţia olfactivă nu mai poate fi transmisă în creier prin intermediul nervilor.
Bogate în vitamina B12 sunt produsele lactate, carnea şi ouăle. Carenţa este întâlnită îndeosebi la vegetarieni.

Vârsta înaintată

Pe măsură ce îmbătrânim, simţul olfactiv se deteriorează, ca şi vederea şi auzul. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat San Diego din SUA susţine că aproximativ 25% din persoanele cu vârste peste 60 de ani se confruntă cu această problemă, iar procentul ajunge la peste 60% încazul celor cu vârste cuprinse între 80 şi 97 de ani.

Citeşte şi:
Ceaiul cu bergamotă scade nivelul colesterolului

Ce preţuri plătesc iubitorii de fast-food

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite