UPDATE Şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, chestorul Manoloiu, urmărit penal pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chestorul Constantin Manoloiu, şeful Serviciului Evidenţa Populaţiei, a fost citat luni la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru a fi audiat în legătură cu adresele transmise Curţii Constituţionale pentru soluţionarea referendumului, transmite Mediafax.

CITEŞTE MAI MULT:

Chestorul Constantin Manoloiu: "Dacă aveam sistem informatizat, nu mai aveam problema. Ni s-a respins demersul din lipsă de fonduri"

UPDATE  Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare. Împotriva ofiţerului de poliţie a fost declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Chestorul Constantin Manoloiu ar fi eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale atunci când a comunicat numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente destinate desfăşurării referendumului naţional, chestorul cunoscând faptul că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect, susţin surse judiciare.

Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale, prin chestorul şef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), a semnat o adresă transmisă Curţii Constituţionale în 1 august 2012, în care este notat faptul că în listele electorale permanente utilizate la referendum au fost înscrise un număr de 18.292.514 persoane.

A doua zi, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresă, în care face o precizare în care confirmă nereguli din bazele de date cu privire la cetăţenii români morţi sau aflaţi în străinătate, în final notând că datele pot afecta numărul total al cetăţeanilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente. Totodată, a scris că nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente.

De asemenea, în 27 iulie 2012, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Biroului Electoral Central că în copiile listelor electorale permanente sunt înscrişi 18.292.514 alegători, iar în 10 iulie 2012 aceeaşi instituţie a comunicat BEC numărul de cetăţeni cu drept de vot, adică un total de 18.308.612, din care 15.714.403 alegători care posedă cărţi de identitate.

Tot în 10 iulie 2012, Direcţia a comunicat Biroului Electoral Central numărul de cetăţeni cu drept de vot, adică un total de 18.308.612.

Comunicările, cu excepţia adresei din 27 iulie 2012, sunt semnate de către chestor de poliţie Constantin Manoloiu în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

În dimineaţa de 3 august, Parchetul instanţei supreme a anunţat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind conţinutul listelor electorale permanente şi al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au solicitat copiile listelor electorale permanente şi ale celor suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original Autorităţii Electorale Permanente şi societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice, în vederea efectuării cu celeritate a cercetărilor.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, a minţit ori înainte, ori după referendum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite