UPDATE Accident Ungaria. Starea de sănătate a celor 11 răniţi aduşi în ţară este bună. Românii rămaşi în Ungaria se află în stare stabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grav accident rutier s-a petrecut ieri în Ungaria, soldat cu trei morţi şi 18 răniţi FOTO Mediafax/Mihádák Zoltán/MTI
Un grav accident rutier s-a petrecut ieri în Ungaria, soldat cu trei morţi şi 18 răniţi FOTO Mediafax/Mihádák Zoltán/MTI

Starea de sănătate a celor 11 victime rănite în accidentul rutier care a avut loc vineri în Ungaria, este, în general, una bună. Aşa susţin reprezentanţii celor trei unităţi medicale din Capitală care i-au preluat noaptea trecută pe răniţi, după ce au fost aduşi în ţară de o aeronavă militară în care s-a aflat o echipă de 11 medici şi paramedici, coordonaţi de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

UPDATE Toate persoanele rănite în accidentul produs vineri în Ungaria care se află în continuare în spitale în această ţară sunt în „stare stabilă”, a anunţat Ministerul ungar al Apărării şi Autoritatea ungară pentru Sănătate GYEMSZI într-un comunicat, informează Mediafax.


Ulterior, pacienţii preluaţi de ambulanţe au fost transportaţi la Spitalele Universitar (patru), Floreasca (patru) şi Bagdasar-Arseni (trei). 

„La noi sunt internaţi patru pacienţi, două femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. Toţi se află sub observaţie medicală, într-un salon post operator. De altfel, doi dintre răniţii care sunt la noi în spital au fost operaţi în Ungaria pentru fracturi de membre, în timp ce un bărbat şi o femeie au suferit politraumatisme”, a explicat pentru adevarul.ro medicul Leonard Grecescu, purtător de cuvânt la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). 

Doi fraţi, internaţi la Spitalul Bagdasar-Arseni

Acesta a completat că starea celor patru este una bună, ei fiind conştienţi şi cooperanţi. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul celor patru pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. 

Potrivit medicului Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al unităţii sanitare, trei pacienţi au suferit leziuni traumatice ale membrelor inferioare, în timp ce al patrulea a suferit un traumatism cranio-cerebral uşor. „Toţi sunt bine, însă nu se pune problema externării în momentul de faţă”, a declarat pentru adevarul.ro medicul urgentist. 

Alte trei persoane care au fost implicate în accidentul rutier din Ungaria au fost transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. 

„Pacienţii preluaţi de noi au o stare generală bună. Vorbim de doi tineri, fraţi şi o fată. Unul dintre bărbaţi e pe secţia de neurchirurgie, iar celălalt are o problemă spinală. Cred, totuşi, că urmează să fie externaţi curând”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Florin Bica, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. 

Cei şapte răniţi rămaşi la Budapesta, intubaţi la terapie intensivă 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Raed Arafat, a afirmat sâmbătă dimineaţă, că din cei 11 răniţi, unii suferă de „diferite nivele de leziuni, de fracturi, unele deja operate. O persoană are leziune de coloană, alţii au leziuni minore. Sper ca o parte să se externeze repede, alţii vor rămâne pentru mai multe investigaţii. Niciunul din cei 11 nu este în comă”. 

În schimb, ceilalţi şapte români care au rămas în spitalele din Budapesta sunt în continuare în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi pe secţiile de terapie intensivă. Mai exact, a completat Arafat, echipa medicală trimisă la Budapesta „nu şi-a asumat riscul aducerii lor în ţară în acest moment”. 

De asemenea, autopsiile celor trei români decedaţi au fost finalizate, trupurile neînsufleţite urmând a fi aduse în România, după îndeplinirea formalităţilor consulare. 

Şoferul de TIR, arestat de autorităţile ungare

Vineri seară, autorităţile din Ungaria au anunţat că l-au arestat pe şoferul bulgar, suspectat de producerea accidentului de pe autostrada M5, la 25 de kilometri sud-est de Budapesta. 

Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter şi cel de Externe Janos Martonyi au transmis condoleanţe familiilor victimelor şi au asigurat partea română că Ungaria va face tot posibilul pentru a rezolva problemele legate de accident. 

Totodată, premierul Victor Ponta a transmis condoleanţe familiilor îndoliate în urma accidentului din Ungaria, el mulţumind autorităţilor ungare pentru sprijin. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa, precum şi românilor răniţi în accidentul rutier petrecut vineri în Ungaria.

Carambol cu cinci maşini, un microbuz şi un camion

Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat vineri cu privire la un grav accident de circulaţie care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc.

Microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi doi şoferi, toţi cetăţeni români. Firma care deţine autobuzul implicat în accidentul din Ungaria, în care trei români au murit şi 18 au fost răniţi, are licenţă din 2011, iar cei doi şoferi, în vârstă de 29 şi, respectiv, 45 de ani, au certificate profesionale de transport persoane, potrivit Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a solicitat, vineri, Autorităţii Rutiere Române (ARR) informaţii despre accidentul rutier petrecut în Ungaria şi verificarea legalităţii transportatorului.

Potrivit datelor transmise de către ARR, accidentul s-a produs pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, la 04.40 ora României, a precizat Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă.

Operatorul de transport implicat în accident este TegalTrans SRL din Galaţi, care deţinea licenţa comunitară de transport persoane din anul 2011. 

Cursa era efectuată, conform raportării operatorului de transport, de şoferii Marius Pintilie, în vârstă de 29 de ani, şi Vasile Huruianu, de 45 de ani, ambii deţinînd certificate profesionale de transport persoane.

Cauza accidentului - viteza excesivă a TIR-ului cu numere de Bulgaria

Accidentul pare să fi fost provocat de un TIR cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Dintre cele nouă maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de la Budapesta, Spitz Alexandra, în accidentul rutier petrecut vineri dimineaţă au fost implicate cinci autoturisme de mici dimensiuni, un microbuz şi un camion.

Potrivit lui Győrfi Pál, purtătorul de cuvânt al Serviciului Naţional de Ambulanţă din Ungaria, 15 ambulanţe au fost mobilizate la locul accidentului.

Pe aceeaşi temă:

Microbuz românesc implicat într-un accident grav în Budapesta. Administratorul firmei de transport: „Şoferul TIR-ului a adormit la volan”

Un microbuz românesc a fost implicat într-un accident cu trei morţi, în această dimineaţă, lângă Budapesta. Microbuzul se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi doi şoferi, toţi români. Din microbuz şi-au pierdut viaţa doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz au fost transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled.

Firma care deţine autobuzul implicat în accidentul din Ungaria are licenţă din 2011

Firma care deţine autobuzul implicat în accidentul din Ungaria, în care trei români au murit şi 18 au fost răniţi, are licenţă din 2011, iar cei doi şoferi, în vârstă de 29 şi, respectiv, 45 de ani, au certificate profesionale de transport persoane, potrivit Ministerului Transporturilor.

UPDATE 11 dintre răniţi au fost aduşi la Bucureşti. Aceştia vor fi internaţi în trei spitale

11 dintre răniţii implicaţi în accidentul din Ungaria au ajuns la Bucureşti, aceştia urmând să fie internaţi în trei spitale din Capitală. Trei români au murit şi alţi 18 au fost răniţi într-un accident auto în care a fost implicat un microbuz cu număr românesc de înmatriculare. Accidentul a fost cauzat de un TIR cu numere de Bulgaria care mergea cu viteză excesivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite