Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, respins în unanimitate la Comisia Juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, un raport de respingere proiectului legislativ privind amnistie şi graţiere. Comisia a mai decis amânarea dezbaterii Legii privind recursul compensatoriu, la solicitarea PSD.

Deputaţii jurişti au respins proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, în unanimitate de voturi.

PSD şi ALDE au stabilit, într-o şedinţă de coaliţie avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea în Parlament

„Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, o discuţie care a vizat atât componenta politică a alianţei, cât şi pe cea guvernamentală. În cadrul discuţiei de astăzi, am abordat tema funcţiilor vacante în guvern, precum şi sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat şi agenda publică”, a transmis PSD, miercuri, după întrevederea Vioricăi Dăncilă cu Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul legislativ urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, care are rol de for decizional.

Proiectul prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani. Proiectul a fost iniţiat de Guvernul Grindeanu în 2017 şi adoptat în acelaşi an, pe 29 mai, în mod tacit de Senat.

Recursul compensatoriu, amânat

Deputaţii jurişti au amânat dezbaterea în comisie a Legii privind recursul compensatoriu, cu 11 voturi „pentru” amânare, nouă voturi împotrivă şi o abţinere.

Camera Deputaţilor a intrat în sesiune extraordinară, la cererea Opoziţiei, pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, a proiectului privind amnistie şi graţiere şi a OUG 114.

Aproape 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, potrivit unor date transmise de ANP către Ministerul Justiţiei. Dintre aceştia, 191 erau condamnaţi de trafic de minori, 566 pentru viol şi 73 deţinuţi erau condamnaţi pentru omor calificat.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite