Iohannis: „Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate. Trebuie să fim pregătiţi” VIDEO

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Summitul Formatului B9 că „Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană”, amintind că aliații NATO de pe Flancul Estic - printre care și România - se află „în prima linie de contracarare”.

„Flancul estic este acum mai puternic, este mai lung. Iar Suedia și Finlanda sunt bine reprezentate aici, la fel și NATO, la cel mai înalt nivel. Ce poate merge greșit? Nimic”, a spus șeful statului, marți, 11 iunie, la Riga, Letonia.

„Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate”

Declarația a fost făcută într-o intervenție în cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Formatului București 9 (B9), pe care Klaus Iohannis îl coprezidează alături de Președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

„Pe măsură ce evoluții regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline, trebuie să acționăm pentru a aduce valoare-adăugată Alianței în ansamblul său. Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune. Prin viziunea și acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis prezidează Summitul Formatului București 9. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis prezidează Summitul Formatului București 9. FOTO presidency.ro

Klaus Iohannis a arătat pe ce trebuie să rămână concentrați aliații NATO: „Îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați; Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței”.

„Ne aflăm în prima linie de contracarare  a efectelor negative ale acestui război devastator”

Șeful statului a vorbit și despre riscuri.

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană.Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a mai spus Klaus Iohannis.

La Summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat marți, la Riga, Republica Letonă, participă și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C., care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței.

Liderii au, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore și principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, D.C., cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina, potrivit Administrației Prezidențiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite