Hemoroizii, colonul iritabil sau paranoia, printre pretextele invocate la rezolvarea cu prioritate a unor dosare de la ANRP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul de control a făcut verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20 mai 2013 – 31 decembrie 2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii
Corpul de control a făcut verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20 mai 2013 – 31 decembrie 2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii

Paranoia, hemoroizii sau colonul iritabil sunt doar câteva dintre afecţiunile care au stat la baza soluţionării cu prioritate a unor cazuri excepţionale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Cel puţin aşa se arată într-un raport al Corpului de Control al premierului.

Mai exact, potrivit membrilor Corpului de Control în perioada 2008 - 2011, ANRP a soluţionat 1.407 dosare în ordinea numerelor de înregistrare, în timp ce 2.269 au fost soluţionate cu prioritate ca fiind cazuri de exceptie.

Dintre acestea din urmă, 131 au fost soluţionate în favoarea unor cesionari de drepturi la măsuri reparatorii care s-ar fi aflat în cazuri de excepţie, arată Hotnews. 

„În perioada 2008 - 2011, numărul dosarelor soluţionate prioritar, prin invocarea cazurilor excepţionale, a fost mult mai mare faţă de numărul dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării acestora. În fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au transformat excepţia în regulă”, se arată în raportul specialiştilor.

Pentru că nu erau stabilite criterii după care un dosar putea fi clasificat ca prioritar, ar fi fost întocmite tabele cu aceste solicitări şi care, ulterior, erau aprobate în bloc de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Inspectorii precizează că în unele cazuri nu era depus niciun document care să ateste situaţia excepţională în care s-ar fi aflat solicitantul.

Astfel, printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale s-ar fi numărat afecţiuni precum paranoia, lombosciatica, osteoporoza, tulburare depresiva recurenta, atacuri de panica, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis.

De altfel, în raportul Corpului de Control se prezintă cazul unui solicitant care nu a depus niciun act doveditor, însă a susţinut că are 82 de ani şi are nevoie de trei intervenţii chirurgicale costisitoare..

Un alt caz prezentat de inspectori este cel al unui solicitat care a pretins că are 93 de ani şi trăieşte în Statele Unite ale Americii din ajutor social.

Potrivit datelor obţinute de Corpul de Control de la ANRP rezultă că în topul despăgubirilor acordate cu prioritate pentru cazuri excepţionale se află o persoană care a primit peste 108 milioane de lei.

Corpul de control al primului-ministru a făcut verificări la ANRP privind stadiul soluţionării, în perioada 20 mai 2013 – 31 decembrie 2015, a dosarelor de despăgubiri sau de măsuri compensatorii, constituite în baza legilor fondului funciar şi a Legii nr. 10/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite