„Dorel“ de la Metrou a surpat un bulevard din buricul Capitalei. „Ne temem că se dărâmă casele peste noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăpătură în asfalt apărută din cauza lucrărilor de la metrou                             FOTO: Sever Gheorghe
Crăpătură în asfalt apărută din cauza lucrărilor de la metrou                             FOTO: Sever Gheorghe

O porţiune de şosea aflată la intersecţia bulevardelor Eroilor cu Eroilor Sanitari s-a surpat din cauza lucrărilor efectuate la magistrala de metrou care va lega cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei.

Pe lângă restricţiile de trafic şi evacuarea câtorva imobile din zonă, incidentul le-a oferit bucureştenilor un nou prilej de a-şi manifesta scepticismul faţă de proiectul prin care se încearcă extinderea reţelei de transport subteran: „Eu am spus că nu sunt în stare să-l facă! Aia e, rămânem cu ăla construit de nea Nicu”.

Săpăturile se efectuează cu ajutorul unei freze uriaşe botezată Sfânta Varvara, o maşinărie care însumează puterea a 15 excavatoare. Însă Sfânta trebuie strunită bine, că altfel face prăpăd. Potrivit constructorilor (o asociere între mai multe firme din Italia, Spania şi România), surparea pământului a apărut „ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat din staţia de metrou Eroilor”.

Străpungerea a reuşit, însă planificarea s-a dovedit inutilă: o ditamai intersecţia din buricul Capitalei s-a umplut de crăpături şi s-a arcuit ca un fund de căldare. Ministrul Transporturilor a convocat un comitet pentru situaţii de urgenţă, iar la Primăria Capitalei a avut loc o şedinţă. Rezultatul acestei mobilizări a fost previzibil: pentru moment nu se poate face nimic. „Sunt necesare lucrări de intervenţii, iar pentru acest lucrări e nevoie de elaborarea unui proiect. Asta va dura. Constructorul a cerut un răgaz de 24 de ore pentru a veni cu un plan“, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

În aşteptarea proiectelor, traficul a fost închis pe cele două artere pentru cel puţin 30 de zile, iar un număr de 14 persoane care locuiau în două imobile din apropiere au fost evacuate, structura de rezistenţă a clădirilor fiind afectată. La demisolul uneia dintre ele, funcţiona un atelier de cizmărie, al cărui proprietar s-a trezit dintr-odată cu afacerea pe butuci: „Bunicu’ a fost cizmar, tata – cizmar, eu – cizmar. De zeci de ani ne-am câştigat pâine aici şi acum uitaţi ce-am păţit. După ce că dispar cizmăriile, acum au închis-o şi p-asta”.

Forţat de împrejurări, omul a urcat într-o maşină o parte din scule şi a tras obloanele. În urma lui, o femeie venită dinspre Facultatea de Medicină s-a oprit nedumerită în faţa cordonului de poliţişti: „Cum, domnule, s-a închis? Îmi pusese flecuri la două perechi de pantofi şi azi trebuia să-i ridic. Ce fac eu acuma fără pantofi?“. Un poliţist şi-a scos telefonul din buzunar şi a căutat în agendă: „Notaţi, doamnă. Numărul de contact al domnului cizmar“.

surpare metrou

„Mai bine nu mai face niciun metrou“

Să fie mai bine de un an de când Sfânta Varvara le-a băgat spaima în sân locatarilor din Cotroceni. Oamenii nu-şi mai pot scoate din cap că o maşinărie gigantică scurmă cu furie pe sub casele lor. Iar încrederea în autorităţi şi constructori s-a surpat odată cu asfaltul. „Ne e frică să nu se dărâme casele peste noi pentru un amărât de metrou. Noi am avut ingineri buni, care ştiau terenul, dar ăştia sunt italieni şi nu ştiu nimic. De unde să ştie ei că aici e lunca Dâmboviţei? Sunt numai soluri nisipoase aici, nu poţi să sapi tuneluri“, ne spune o femeie ieşită cu câinele la plimbare.

Alta, mai în vârstă, îi ţine isonul: „Mai bine nu mai face niciun metrou. Să se oprească, să astupe găurile şi gata, iar ăştia din Drumul Taberei să meargă cu autobuzul, cum au mers şi până acum. Eu ce să le fac dacă nu sunt în stare să le construiască şi lor un metrou? Şi chiar dacă l-or face, cine mai are curaj să se urce în el când îi vezi cum îl construiesc?”.

În afara oamenilor care locuiesc în zonă, vizibil îngrijoraţi de întorsătura pe care au luat-o lucrările, asfaltul surpat în intersecţia de la Eroilor a atras o paletă largă de curioşi. Unul dintre ei, un bărbat atletic, cu fes albastru pe cap, captase atenţia câtorva femei şi îşi exersa talentul de orator: „Bucureştiul e pe pânză freatică şi cu pânza freatică nu te joci. Unde sapi tu când e numa’ apă? Bineînţeles că s-a surpat!  Să fie mulţumiţi dacă mai pot drege şoseaua, că de metrou nu se mai pune problema. N-au ce-i mai face, sunt terminaţi!”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite