Curtea Constituţională declară oficial decesul Legii Lustraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Lustraţiei, aprobată de Parlament cu o întârziere de 20 de ani de la prăbuşirea regimului totalitar, s-a lovit de verdictul negativ al Curţii Constituţionale.

Magistraţii au declarat neconstituţional actul normativ care interzice accesul la demnităţi, pe o perioadă de cinci ani, a celor care au avut funcţii de conducere, remunerate, în structurile Partidului Comunist Român.

Mai citiţi şi:

Florian Mihalcea: "Este o decizie previzibilă a celor care sunt vizaţi de Legea Lustraţiei"

Jure Knezovic, liderul internaţional al foştilor deţinuţi politici: „Tema lustraţiei este ca un arici pe care-l atingeţi cu mâna goală“

Curtea Constituţională a dat astfel câştig de cauză celor 87 de senatori şi deputaţi care au atacat textul invocând încălcarea dreptului de a fi ales, consfinţit prin legea fundamentală. „Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Pe lista lustrabililor figurau Ion Iliescu (care nu mai deţine nicio funcţie publică), Octav Cozmâncă, Şerban Mihăilescu, Ioan Rus, dar şi politicienii pentru care există un verdict de colaborare cu Securitatea. Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia CCR este definitivă şi obligatorie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite