CSM: USR Tineret a încălcat independenţa autorităţii judecătoreşti prin comentariile făcute în cazul Dide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
csm facebook

Plenul CSM a decis că USR Tineret a încălcat independenţa autorităţii judecătoreşti prin comunicările publice în cazul arestării protestatarului Cristian Dide pentru trafic de droguri. Formaţiunea a calificat măsura drept una "aberantă".

"Plenul a considerat astfel inacceptabile comunicările publice ale acestei formaţiuni politice şi reaminteşte că măsurile procesuale, inclusiv reţinerea şi arestarea preventivă, nu sunt luate în funcţie de agenda politică a vreunui partid, ci ele decurg exclusiv din interpretarea şi aplicarea legii. Organele judiciare nu sunt la dispoziţia niciunei formaţiuni politice, iar implicarea de această manieră într-un proces penal este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept", transmite CSM.

Magistraţii susţin că "nu este suficient ca statul de drept să fie menţionat ca deziderat în dialoguri publice, el trebuie respectat prin faptele proprii, inclusiv prin declaraţii care nu trebuie să fie percepute a ştirbi în acest mod inacceptabil independenţa autorităţii judecătoreşti".

"În cuprinsul Raportului Inspecţiei Judiciare s-a menţionat că în situaţia în care USR – Tineret consideră necesară dezincriminarea consumului anumitor droguri în România, fiind o formaţiune parlamentară, are posibilitatea formulării unei iniţiative legislative şi depunerii, în consecinţă, a unui proiect de lege pentru dezincriminarea unor fapte sau a altor acţiuni materiale care intră în conţinutul constitutiv al altor infracţiuni de natura celor menţionate în comunicarea publică, dacă această formaţiune are credinţa proprie că o astfel de măsură este benefică pentru societate, iar nu să critice în mod incalificabil modul în care organele judiciare pun în aplicare dispoziţiile legale în vigoare", se mai arată în comunicatul de presă transmis de CSM.

Măsura vine după ce preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti ca urmare a unui comunicat transmis de USR Tineret în care formaţiunea acuză un "exces de zel nejustificat" în cazul arestării lui Cristian Dide.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite