Comisia Juridică nu a aprobat cererea de arestare a Elenei Udrea. Două voturi au făcut diferenţa. „Puşcăria nu este un subiect vesel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a descins, din nou, vineri, la Comisia Juridică
Elena Udrea a descins, din nou, vineri, la Comisia Juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat undă verde solicitării procurorilor DNA cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, însă cererea de arestare nu a întrunit numărul de voturi necesare. Parlamentarul a studiat noul dosar întocmit de procurori timp de 7 ore în cursul zilei de joi. De altfel, Udrea s-a întors astăzi la Comisia Juridică pentru că nu a reuşit să termine de citit toate documentele.

UPDATE Comisia Juridică n au aprobat cererile DNA de reţinere şi arestare a Elenei Udrea.

Cererea DNA de reţinere a deputatului Elena Udrea nu a întrunit în Comisia juridică numărul de voturi pentru aprobare, a anunţat vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica, care a precizat că au fost înregistrate 11 voturi "pentru", faţă de 12 necesare pentru aviz. 22 de deputaţi din cei 26 au fost prezenţi. Pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată era nevoie de 12 voturi.

Comisia juridică nu aprobă nici cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea, vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica precizând că nu a fost întrunit numărul de voturi pentru aviz, fiind înregistrate 11 voturi "pentru", 7 "împotrivă", 3 abţineri şi un vot anulat. Pentru ca deputaţii jurişti să dea undă verde arestării Elenei Udrea mai era nevoie de două voturi „pentru“.

Nica a precizat că membrii comisiei urmează să precizeze în raport rezultatul votului şi faptul că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii de încuviinţare a reţinerii Elenei Udrea, iar plenul Camerei va decide.

UPDATE Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice: Sunt 22 de colegi. 19 voturi pentru începerea urmăririi penale şi două „împotrivă“ şi unul anulat.

UPDATE Elena Udrea, după ce a fost audiată în Comisia Juridică: Niciodată nu eşti pregătit pentru aşa ceva. Puşcăria nu este un subiect vesel. La mine este toamnă-iarnă.

Luni, raportul Comisiei va fi discutat în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor, care urmează să stabilească data la care va avea loc plenul în care se vor vota cererile procurorilor. Cel mai probabil, votul va avea loc miercuri.

Elena Udrea a declarat, joi, în urma consultării noului dosar al DNA, în care este acuzată că ar fi primit mită 5 milionane de dolari, că nu Dorin Cocoş a fost cel care a denunţat-o, ci Ana Maria Topoliceanu, fosta ei colaboratoare. 

„Cronologia este greşită aşa cum o reţin procurorii. Tot nu am înţeles când s-a făcut pretinderea sumei şi nici când s-ar fi remis. Mai vin şi mâine de dimineaţă. Aş fi lămurit procurorii cu privire la fapta aceasta legată de domnul Buzăianu. Dorin Cocoş nu a făcut denunţ împotriva mea. Singurul denunţ este al Anei Maria Topoliceanu. Nu există stenograme cu mine, ci ceva legat de doamna Topoliceanu. În acest dosar am ceva de spus. Dacă aş fi fost chemată, le-aş fi spus procurorilor. Vin să termin de văzut dosarul“, a spus Udrea.

Principalele acuzaţii în cazul Elenei Udrea: luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, toate în formă continuată. Faptele ar fi fost făcute în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, atunci când Udrea a ocupat fotoliile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. În esenţă, potrivit DNA, dosarul priveşte o mită de 5.000.000 de dolari, care ar fi fost primită de la milionarul Bogdan Buzăianu şi modul în care Elena Udrea ar fi achiziţionat de la o firmă de stat, la preţ subevaluat, vila Săbărel din Eforie Sud.

DNA: Şpagă de 5 milioane de dolari

Potrivit referatului DNA, totul începe în anul 2010, când fostul ministru i-ar fi cerut lui Buzăianu, proprietarul Energy Holding, suma de 5.000.000 de dolari. Milionarul are cetăţenie elveţiană şi este finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. El este unul dintre „băieţii deştepţi” din energie, expresie lansată de Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la preţuri subevaluate pentru a o revinde tot statului cu câştiguri mari.

Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu „băieţii deştepţi” - 1,4 miliarde de lei pentru perioada 2006-2012. În schimbul banilor, Udrea l-ar fi asigurat că aceste  contracte vor fi derulate în continuare. Ea şi-ar fi folosit influenţa de ministru şi de lider PDL la şefii din Hidroelectrica şi Ministerul Economiei. Udrea ar fi primit, printr-un intermediar, 3.800.000 de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro la una dintre firmele controlate de Buzăianu.

Vila de la Eforie Sud

În cazul achiziţionării „Vilei Săbărel” din Eforie Sud, Udrea ar fi folosit societatea Romlit Spectrum, deţinută de Tudor Breazu - administratorul moşiei de la Nana şi complice în dosarul „Gala Bute”. Firma a cumpărat imobilul, suprafaţă utilă de 700 metri pătraţi, de la o societate de stat, prin metoda negocierii directe, pentru suma de 56.425 de euro. Fostul ministru ar fi făcut presiuni la directorul societăţii de stat pentru trecerea în proprietate a imobilului, deşi nu se efectuase plata banilor, şi la primarul oraşului Eforie Sud, pentru a cumpăra la jumătate de preţ terenul aferent vilei, 386 de metri pătraţi. Potrivit DNA, vila ar fi fost renovată de un afacerist care era abonat la contracte cu Compania Naţională de Investiţii (CNI). Lucrările, în valoare de circa 520.000 de lei, sunt considerate mită.

Elena Udrea, implicată în alte trei dosare penale

Fostul ministru Elena Udrea are probleme cu legea încă de la începutul anului 2015. Aceasta mai este cercetată în alte trei dosare penale. Primul este dosarul „Microsoft” în care aceasta este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi spălare de bani. În acest dosar, Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 11 februarie.

Ulterior, pe pe 21 aprilie, procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe Udrea în dosarul „Gala Bute” în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, respectiv, de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Procurorii au decis desjungerea cauzei pentru infracţiunile de spălare de bani şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, pentru aceste infracţiuni fiind continuate cercetările într-un alt dosar penal. În acest moment, Elena Udrea este cercetată sub control judiciar.

Fostul ministru a stat în arest la domiciliu de pe 7 mai până pe 16 iunie. De pe 11 februarie şi până pe 17 februarie, aceasta a stat în arest preventiv, loc în care s-a întors în perioada 25 februarie - 30 aprilie, Udrea fiind încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite