Comisia de la Veneţia, în cazul propunerii de revocare din funcţie a lui Tudorel Toader: „Este neclar dacă va pleca înainte de expirarea mandatului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul unui membru al Comisiei de la Veneţia încetează în doar trei cazuri, detaliate de acest forImagine: Inquam Photos
Mandatul unui membru al Comisiei de la Veneţia încetează în doar trei cazuri, detaliate de acest forImagine: Inquam Photos

Comisia de la Veneţia a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. Ministerul Justiţiei a trimis în data de 5 mai propunerea de eliberare din funcţie a fostului ministru, după decizia CEDO cu privire la revocarea Laurei Codruţa Kovesi, hotărâre prin care fosta şefă a DNA a obţinut câştig de cauză.

„Putem confirma că Comisia de la Veneţia a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia, la o întrebare adresată de HotNews.ro.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneţia din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcţie. Potrivit procedurii, Ministerul Justiţiei formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiţiei când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.

Deocamdată nu este clar când va înceta mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneţia.

În ce condiţii expiră mandatul lui Tudorel Toader

Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiţii:

  • la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader)
  • prin demisie
  • în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabil sau nu mai este calificat să-şi exercite funcţiile

„23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată”, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Activitatea lui Tudorel Toader la Comisia de la Veneţia

O căutare pe site-ul Comisiei de la Veneţia indică faptul că Tudorel Toader a participat, în cei 7 ani de mandat, la două lucrări, legate de sistemul judiciar din Muntenegru.

Înainte de a fi membru al Comisiei, în 2013, Tudorel Toader a realizat un raport împreună cu Marieta Safta.

Ministerul român al Justiţiei a anunţat în data de 5 mai că propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia. Instituţia a argumentat prin implicaţiile deciziei CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi „privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept”.

Fosta şefă a DNA a fost revocată din funcţie la propunerea ministrului de atunci al Justiţiei Tudorel Toader, actual rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite