Circa 250 de mii de români, obligaţi să circule cu microbuzele din cauza grevei CFR
0Un sfert de milion de români vor fi obligaţi să folosescă, vineri, din cauza grevei CFR, alte mijloace de transport decât trenul, cum ar fi autobuzele şi microbuzele, la diferenţe de preţ nesemnificative, însă cu riscul de aştepta zeci de minute pentru găsirea unui loc liber, informează NewsIn.
Greva angajaţilor CFR va creşte solicitările de transport cu autovehicule, singurele la preţ comparabil cu cel al biletului de tren. Unele autogări practică şi sistemul rezervărilor, singurul care poate garanta obţinerea unui loc pentru vineri dimineaţă, la ora de plecare dorită. În rest, cei care vor căuta bilet direct în autogară au şanse mari să-şi amâne ora de plecare, în condiţiile în care, numai în Bucureşti, vor fi obligaţi să apeleze la autobuze şi microbuze 100.000 de oameni, în plus faţă de cei care călătoresc de regulă cu aceste mijloace de transport.
Pe ruta Bucureşti-Constanţa, microbuzele şi autobuzele circulă din 45 în 45 de minute şi pot fi luate, spre exemplu, din autogara Matache, de lângă Gara de Nord. Biletul costă 50 de lei, în condiţiile în care preţul unei călătorii cu trenul accelerat, la clasa a doua, este 36,7 lei.
Tot din Capitală, microbuzele spre Braşov circulă din 45 în 45 de minute, începând de la 5.00 dimineaţa, de la autogara Ritmului, aflată în sectorul 2. Preţul biletului este de 26 de lei, faţă de 31,5 lei, cât costă la CFR. Tot din autogara Ritmului pleacă autobuze spre Târgu-Mureş (48 de lei călătoria) şi Craiova (32 de lei).
De la autogara Massaro, aflată tot lângă Gara de Nord, cursele Bucureşti - Iaşi sunt programate de trei ori pe zi, la preţul de 56 de lei, în timp ce, cu trenul, o călătorie costă 53,5 lei. Tot de la Massaro pot fi luate, din oră în oră, microbuze spre Bacău, la preţul de 40 de lei. Pe ruta Bucureşti-Bacău pleacă autobuze şi din autogara Obor, unde un bilet costă 30 de lei, iar spre Piatra Neamţ - 42 de lei.
Spre Cluj-Napoca, biletul de microbuz, de la autogara Filaret, costă 50 de lei , faţă de 53,5 la CFR, iar cei care vor să ajungă în Timişoara pot lua microbuzul la 8.30 de la autogara Militari cu 58 de lei, faţă de 61,9 lei cât costă biletul CFR.
Aproape 7.000 din cei 35.000 de angajaţi ai CFR vor întrerupe lucrul vineri, începând cu ora 7 dimineaţa până la ora 13 şi există posibilitatea ca ceferiştii să înceteze activitatea pe termen nelimitat, dacă guvernul nu va aproba banii de investiţii.
Orban ameninţă că dă în judecată sindicatele CFR
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că întreruperea programului de lucru de către angajaţii CFR este ilegală şi că va trimite către Poliţie şi Parchet dosarele tuturor participanţilor la grevă, urmând să dea în judecată sindicatele pentru recuperarea pierderilor.
"Orice fel de angajat din zona de mişcare, care întrerupe ilegal lucrul, comite o infracţiune. Avem o lege care trebuie respectată. Nu poate oricine să îşi bată joc de pasageri şi să creeze pierderi economice. Voi trimite către Poliţie şi Parchet toate dosarele angajaţilor care vor întrerupe lucrul", a spus Orban, citat de Mediafax.
El a precizat că va verifica cine va întrerupe lucrul şi că va solicita să se facă o evaluare a eventualelor pierderi pe care greva le-ar putea provoca.
"Am solicitat să se facă o evaluare a pierderilor pe care le vom avea în cazul încetării activităţii şi voi da în judecată sindicatele şi le voi imputa toate prejudiciile", a mai spus Orban.