Bostan: Am primit deja suport de la peste 45 de companii pentru a construi la Alba Iulia un exemplu de Smart City

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 45 de companii şi-au arătat disponibilitatea de a contribui la construirea, până în 2018, a unui exemplu de Smart City la Alba Iulia, a declarat marţi, Marius Bostan, la prezentarea bilanţului său ca ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

"Am lansat şi am primit deja suport de la peste 45 de companii, din banii lor, de a construi un exemplu de Smart City până în 2018. Deşi noi ne-am asumat un mandat redus, am lansat totuşi această chemare industriei şi industria m-a sprijinit, au venit alături de mine şi avem deja peste 45 de companii care şi-au arătat disponibilitatea de a contribui până la la 1 decembrie 2018, când se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire, să avem un oraş istoric, Alba Iulia, un oraş vechi de 2.000 de ani, să îl avem un oraş al viitorului, să fie un exemplu pentru celelalte municipalităţi şi nu atât pentru ţara noastră cât şi pentru oraşe din alte ţări. Sunt aşteptaţi în 2018 la Alba Iulia peste 1.000 de primari, peste 2 milioane turişti şi sunt convins că va fi un proiect de succes şi că va fi continuat de administraţia publică locală împreună cu ministerul şi în parteneriat cu companiile private", a afirmat Marius Bostan.

Marius Bostan a anunţat, la mijlocul lunii mai, că oraşul Alba Iulia ar putea deveni primul oraş inteligent (Smart City) din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot ce ar urma să se finalizeze până în anul 2018.

"În ceea ce priveşte conceptul de Smart City, am început un proces în minister de construire a unui concept de colectare a bunelor practici şi deschiderea unor canale de comunicare, astfel încât să facem un gen de 'guidelines', cât mai bine structurate, legat şi cu cadrul legal. În acelaşi timp, aş vrea să lansez azi o provocare: să construim primul oraş inteligent din România până în 2018. Acest oraş să fie Alba Iulia. De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aş vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraş din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare şi s-a şi ţinut de ea. Este un oraş care a fost declarat de mai multe instituţii internaţionale un oraş bine administrat, a început să facă paşi importanţi', afirma atunci Bostan.

Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi 'tip Smart' dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane şi rurale, eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung.

Marius Bostan este unul dintre cei patru miniştri pe care premierul Dacian Cioloş i-a înlocuit, marţi, din funcţie. Primul ministru a anunţat, marţi seară, schimbarea unor miniştri din cabinetul pe care îl conduce, pe listă aflându-se şi ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

"După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. (...) Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. (...) Vreau să mulţumesc domnilor miniştri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu", a declarat Cioloş la Palatul Victoria.

Şeful Guvernului a spus că a decis să opereze aceste schimbări "pentru un suflu nou" în echipa guvernamentală, informează Agerpres.

Referitor strict la Ministerul Comunicaţiilor, premierul Cioloş a subliniat că există, în prezent, mai multe sisteme IT în diferite instituţii care nu sunt compatibile între ele.

"Pentru Ministerul Comunicaţiilor, decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat, o să-l propun pe domnul ministru Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât (...) Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informaţiei, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situaţii în multe instituţii în care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile între ele. Avem nevoie de coerenţă pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicaţiilor are această responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai puţin bine şi aici avem nevoie de o evoluţie şi de asta am luat şi această decizie de creare a acestei poziţii în interiorul Guvernului şi mi-aş dori ca ministrul pe care o să-l numesc pentru următoarele luni la Comunicaţii să poată să facă această tranziţie pentru a consolida şi a întări acest post pe care l-am creat, în aşa fel încât, sper eu, de la următorul Guvern, instalarea următoarei echipe guvernamentale, să avem din acest punct de vedere o claritate mai bună în ceea ce priveşte modul în care la nivelul Guvernului se coordonează aceste platforme IT", a explicat Dacian Cioloş.

Marius Bostan a precizat marţi, în conferinţa de bilanţ, că schimbarea sa este o decizie a premierului, pe care el o respectă.

"Este decizia premierului. Premierul e şeful Guvernului. Este o reformă, este o înlocuire...Este o decizie a premierului, nu e decizia mea. O respect şi susţin în continuare lucrurile bune pe care cred că acest Guvern le va face", a precizat ministrul remaniat al Comunicaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite