Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis dosarul „10 august”, candidează pentru şefia Secţiei Speciale. Primul obiectiv, desfiinţarea Secţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin

Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis dosarul împotriva jandarmilor pentru violenţele de la mitingul din 10 august, şi-a depus candidatura pentru şefia Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor (SIIJ). Primul obiectiv din proiectul depus pentru şefia SIIJ este sistarea imediată a activităţii Secţiei Speciale.

Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, procurorul care s-a autosesizat în cazul intervenţiei violente a forţelor de jandarmerie la protestul diasporei din 10 august, şi-a depus candidatura pentru şefia Secţiei Speciale (SIIJ), potrivit g4media.

Dintre obiectivele proiectului său se numără chiar desfiinţarea acestei secţii dar şi sesizarea Parchetului general cu privire la infracţiunile comise de procurorii Secţiei Speciale.

 Principalel obiective cu care candidează Bogdan Pîrlog:

a. Sistarea imediată a activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ca urmare a constituirii nelegale a acesteia.

b. Sistarea imediată a activităţii procuroriilor din cadrul secţiei ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare.

c. Restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal.

d. Restituirea dosarelor nou formate către parchetele competente potrivit legii.

e. Sesizarea unităţilor de parchet competente a efectua urmărirea penală faţă de procurorii din cadrul secţiei, care au comis infracţiuni în activitatea desfăşurată în cadrul secţiei (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)

Potrivit G4media, în proiectul său, procurorul Pîrlog arată că prevederile legislative care au dus la înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ”încalcă prevederile art.131 alin. (1), art.11 alin.(1), art.148 alin.(2) din Constituţie” şi citează în acest sens rapoartele MCV, GRECO şi Consiliului Europei.

Secţia Specială condusă de Gheorghe Stan şi Adina Florea a cerut recent redeschiderea unui dosar penal clasat de DNA în care este vizat judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, un critic al înfiinţării acestei secţii şi totodată un critic al grupării Lia Savonea, şefa CSM. 

Aceeaşi SIIJ s-a remarcat prin dosarele penale deschise fostei şefe DNA, Laura Kovesi, după plângerea formulată de Sebastian Ghiţă. Îna cest dosar Adina Florea a impus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de Laura Codruţa Kovesi, măsură ridicată de Curtea Supremă, care a precizat în motivarea deciziei că nici una dintre acuzaţiile aduse fostei eşfe DNA nu se susţin de probele aflate la dosar.

Recent SIIJ a retras apelul din dosarul retrocedărilor RomSilva, dosar unde Viorel Hrebenciuc a fost făcut apel al condamnarea de 2 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite