Antena 3 este executată silit de Horia Georgescu, după ce instanţa a stabilit că Mircea Badea l-a jignit pe fostul şef al ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu şi Mircea Badea
Horia Georgescu şi Mircea Badea

Postul de televiziune Antena 3 este executat silit de fostul şef al ANI. Horia Georgescu a câştigat un proces împotriva Antena 3 şi Mircea Badea şi a câştigat daune morale de 2.000 de euro după ce a fost jignit repetat pe post.

Minuta Judecătoriei Sectorului 1, din 8 august 2016: „Admite cererea. Încuviinţează executarea silită împotriva debitorului SC Antena 3 SA la cererea creditorului Georgescu Horia în temeiul titlului executoriu reprezentat de decizia civilă nr.1964A/05.12.2014 a Tribunalului Bucureşti până la concurenţa creanţei sumei rezultate din titlul executoriu prin toate formele de executare. Fără cale de atac”.

Povestea procesului

Mircea Badea şi Antena 3 au pierdut în mai 2016 procesul intentat de Horia Georgescu şi trebuie să-i  plătească acestuia 2.000 de euro, după ce fostul sef al ANI a fost jignit şi defăimat în cadrul emisiunii „In gura presei”. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

Procesul a fost deschis la Judecatoria sectorului 1, iar în decembrie 2013 judecătorii i-au dat dreptate lui Horia Georgescu. Totodată, ei au hotărât că fostul sef al ANI trebuie sa primeasca despăgubiri in valoare de 5.000 de euro si ca decizia trebuie sa fie prezentata in cadrul emisiunii „In gura presei".

La apel, Tribunalul Bucuresti a redus suma la 2.000 de euro, dar a mentinut decizia ca sentinta sa fie citita la televizor. Hotararea a fost atacata cu recurs, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile, ramanand astfel valabila decizia Tribunalului Bucuresti.

Cum au motivat judecătorii daunele morale

Modalitatea de exprimare a realizatorului TV, Mircea Badea, „este pur si simplu insultătoare, nu este justificată nici de dezbaterea unui subiect de interes public” şi nici nu se încadrează în limitele dozei de exagerare şi provocare permise de CEDO, este motivarea Judecătoriei Sectorului 1.

Afirmaţiile aparţin magistratului care a decis că Badea, în solidar cu postul de televiziune Antena 3, trebuie să plătească daune morale de 5.000 de euro către preşedintele ANI, Horia Georgescu. Într-o serie de emisiuni, la „Sinteza zilei” sau „În gura presei„, Badea spunea despre demnitar că este „slugă băsistă jegoasă”, „sluga aia băsistă spălată”, „giumbix”, „oooo, anist”, „ochelărică de la ANI” sau „gulie”.

Magistratul a explicat că declaraţiile sunt denigratoare, iar parte din acestea au fost făcute în emisiunea „Sinteza Zilei”, care nu este pamflet. „Instanţa reţine că, prin activitatea sa mediatică, Mircea Badea a depăşit sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducând grave atingeri demnităţii unei persoane, ştirbind drepturile constituţionale ale lui Horia Georgescu... instanţa constată că există o faptă ilicită”, a motivat Judecătoria Sectorului 1.

Se pretindea umorist

Judecătoarea mai arată că Badea s-a apărat făcând referire la statutul juridic al umoristului. „Badea Mircea este însă realizator de emsiune TV şi nu şi-a însuşit până acum calitatea de umorist. De altfel, umoristul este definit ca fiind un scriitor ale cărui opere au mult umor (...), deci nici în această ipoteză nu se justifică afirmaţiile pârâtului cu privire la aspectul fizic al reclamantului”, se mai arată în motivare.

De ce plăteşte Antena 3

Instanţa a motivat de ce alături de Mircea Badea trebuie să plătească şi postul Antena 3, deţinut de familia lui  Dan Voiculescu. „Emisiunile în cadrul cărora au fost făcute afirmaţiile denigratoare reţinute mai sus au fost difuzate de postul Antena 3. Astfel, în urma difuzării acestor emisiuni, societatea a realizat profituri şi în acelaşi timp, îşi asumă o răspundere cu privire la aspectele redate în conţinutul acestora", se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1.

„Având în vedere cele prezentate, instaţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile, pentru săvârşirea unei fapte ilicite care a adus un prejudiciu grav demnităţii reclamantului”, se mai arată în hotărârea judecătorească.

Demisia de la ANI şi dosarul penal

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu a fost trimis în judecată, în apirlie 2015, alături de alţi 7 membrii ai Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP şi 4 experţi evaluatori, fiind acuzat că împreună cu colegii săi, ar fi produs statului un prejudiciu de peste 84,5 milioane de euro. El şi-a înaintat demisia din funcţia de preşedinte ANI chiar de la demararea urmăririi penale.
 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite