Ana Birchall, invitată la Washington de Procurorul General al SUA, la cîteva zile după ce Dăncilă a anunţat remanierea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall si William Barr foto gov.ro
Ana Birchall si William Barr foto gov.ro

Procurorul general al SUA, William Barr, l-a invitat pe ministrul român al Justiţiei, Ana Birchall, la o întâlnire la Washington în luna septembrie, arată un comunicat de presă al Departamentului american al Justiţiei.

Documentul subliniază că Departamentul american a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall şi o ”vede ca pe un partener vital şi de încredere în lupta anticorupţie”. 

În întâlnirea din septembrie, procurorul general şi ministrul Birchall ar urma să discute despre cum Departamentul american de Justiţie poate sprijini ministrul şi Ministerul său în ”sarcina vitală” privind întărirea legilor anticorupţie. Comunicatul lui William Barr subliniază că Departamentul de Justiţie salută ”oportunitatea de a se întâlni din nou cu un partener de încredere care este devotat luptei pentru statul de drept”.

„Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce priveşte angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept şi au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internaţională. Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce priveşte problema anti-corupţiei”.

În comunicat se aminteşte că prima întâlnire între procurorul general şi ministrul Birchall a avut loc în iunie, la Bucureşti, unde a avut loc ministeriala SUA/ UE  în timpul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

”În cadrul întâlnirii bilaterale, procurorul general şi ministrul au discutat despre parteneriatul strategic dintre SUA şi România, care este important pentru securitatea şi prosperitata continuă a ambelor naţiuni. Relaţia de colaborare apropiată dintre agenţiile de implementarea legii din România şi din Statele Unite au generat succese comune în ce priveşte lupta împotriva criminalităţii transnaţionale, în special în zona cyber crime, traficului de droguri şi traficului de persoane. Aceste succese au protejat cetăţenii ambelor ţări”, se arată în documentul citat.

Comunicatul, elogios la adresa lui Birchall, subliniază că, într-o întâlnire bilaterală, procurorul general şi ministrul au discutat parteneriatul strategic SUA-România, care este important pentru continuarea securităţii şi prosperităţii ambelor naţiuni.

În particular, în timpul întâlnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul ei în a asigura că România va adopta toţi paşii necesari pentru a întîri legislaţia anti-corupţie. In timpul întâlnirii din septembrie, procurorul general şi ministrul vor discuta în ce mod Departamentul de Justiţie din Statele Unite ar putea asista ministrul şi ministerul în această operaţiune esenţială. Departamentul de Justiţiei salută aceasta ocazie de a se întâlni din nou cu un partener valoros şi de încredere care este determinat să se lupte pentru statul de drept”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, după CEX că a propus schimbarea ministrului justiţiei, Ana Birchall şi înlocuirea ei cu judecătorul Dana Gârbovan şi că i-a cerut lui Birchall să rămână în guvern în postul de vicepremier.

„Vreau ca la Justiţie să fie cineva care cunoaşte foarte bine magistraţii, independent. Nu reproşez nimic doamnei Birchall. Dacă ne uităm la activitatea Danei Gârbovan, vedem că e apreciată de toţi magistraţii”, a explicat premierul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite