Adrian Năstase, cale liberă pentru revenirea în politică. ÎCCJ a decis reabilitarea fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Facebook
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Facebook

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de reabilitarea judecătorească formulată de Năstase Adrian, în cazul ambelor sale condamnări, una în dosarul "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în cauza cunoscută sub numele "Zambaccian".

Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Ca urmare a condamnărilor, fostul premier avea interdicţie de a fi ales şi de a ocupa o funcţie publică.

Fostul premier al României a fost reabilitat atât în ceea ce priveşte pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme care s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, cât  şi în ceea priveşte pedeapsa de 4 ani de detenţie, primită de fostul lider PSD în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian", în care a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

 "În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, anunţa Adrian Năstase, pe 8 octombrie, pe blogul său.

Decizia de astăzi a ÎCCJ are drept de contestaţie într-un termen de 10 zile de la comunicare.

În cazul reabilitării definitive, potrivit articolului 169 din Codul Penal, în cazul lui Adrian Năstase vor înceta toate decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultau din sentinţele prin care a fost condamnat, fostul premier având practic cale liberă pentru o revenire în politică.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite