Studiu: Peste 80% dintre copii spun că rolul în luarea deciziilor aparţine adulţilor, copiii fiind informați despre decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii implicaţi vor avea ocazia să comunice pe canalele de social media, vor pregăti campanii şi alte demersuri de comunicare Foto: World Vision România
Tinerii implicaţi vor avea ocazia să comunice pe canalele de social media, vor pregăti campanii şi alte demersuri de comunicare Foto: World Vision România

Copiii sunt adesea ignoraţi de societate şi autorităţi, iar peste 80% dintre aceştia spun că rolul principal în luarea deciziilor aparţine adulţilor, ei fiind doar informați despre decizia finală, conform unui studiu făcut de către World Vision România. Fundaţia lansează proiectul „Young Leaders Speak out for European Values” adresat copiilor cu vârste între 12 şi 18 ani din zonele rurale, prin care vrea să formeze viitori lideri civici.

În mijlocul unei pandemii care a avut un impact major asupra vieţilor copiilor din întreaga lume şi în special asupra celor mai vulnerabili dintre ei, vocile celor mai tineri membri ai societăţii nu sunt în continuare ascultate de societate şi guverne. În România rurală, rolul principal în luarea deciziilor aparţine în continuare adulţilor, copiii fiind adesea puşi în faţa deciziilor care au impact asupra vieţilor lor, conform raportului „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de World Vision România în 2020. 

Potrivit sursei citate, peste 80% dintre copiii intervievați declară că rolul principal în luarea deciziilor aparţine adulţilor, ei fiind doar informați despre decizia finală. Mai mult decât atât, doar 4% dintre copii şi tineri afirmă că în ultimele 12 luni primarul sau consilierii locali le-au solicitat opinia.

studiu foto World Vision România

Proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”

Fundaţia World Vision România vine în sprijinul acestora şi lansează proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, o iniţiativă finanţată printr-un grant oferit de Parlamentul European, al cărei scop este de a sprijini angajamentul copiilor în procesele democratice şi de a susţine importanţa reprezentării copiilor şi a implicării cetăţeneşti cu privire la teme de interes comun în UE.

Cui se adresează

Proiectul vizează copiii cu vârste între 12 şi 18 ani din zone rurale defavorizate, marcate de rate ridicate de sărăcie, excluziune socială, abandon şcolar şi cu multe familii monoparentale din judeţele Dolj, Vaslui, Vâlcea, Cluj, Ialomiţa şi se va derula timp de un an. 

   

Cum se va desfăşura

Potrivit sursei citate, programul va dezvolta în continuare una dintre iniţiativele cele mai importante ale World Vision România, şi anume Consiliul Consultativ al Copiilor, un organism deliberativ şi cu rol de consultare ce reprezintă vocea celor peste 20.000 de copii din proiectele organizaţiei în faţa autorităţilor locale, naţionale şi internaţionale.

Consiliul este format din 12 copii şi tineri, aleşi pe un mandat de doi ani, care pun pe agenda publică nevoile copiilor şi soluţiile pentru problemele cu care aceştia se confruntă. Acestea sunt analizate şi incluse în obiectivele fundaţiei. 

În cadrul proiectului, copiii din Consiliu reprezintă unul dintre principalele grupuri ţintă. Aceştia vor lua parte la un program de mentorat în advocacy şi comunicare, în special în mediile digitale, pentru a deveni adevăraţi ambasadori ai Europei în unele dintre locurile cele mai sărace din ţară. 

Mentorii vor fi jurnalişti români cu mare experienţă în presa scrisă, online şi televiziune, specialişti în comunicare, digital şi advocacy. 

Ca parte a acestui program, tinerii implicaţi vor avea ocazia să comunice pe canalele de social media, vor pregăti campanii şi alte demersuri de comunicare şi vor înţelege mai bine contextul naţional, european, precum şi rolul instituţiilor publice. 

Al doilea obiectiv al proiectului este dialogul constant cu cinci grupuri de iniţiativă locală ale copiilor din zonele rurale defavorizate.

În total, 82 de copii din aceste grupuri vor avea ocazia de a învăţa despre cum se pot implica în procesele decizionale de la nivel local, naţional şi european, printr-o serie de ateliere, webinare, dezbateri şi evenimente online şi offline.

Iar grupurile de iniţiativă locală se vor alătura, practic, Consiliului Consultativ, pentru a reprezenta mai bine în teritoriu interesele copiilor. 

„Zilele acestea, am văzut dovada concretă a importanţei participării copiilor la luarea deciziei pentru societate. Pe 24 martie, Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a Uniunii Europene privind drepturile copilului, precum şi o propunere de instituire a unei garanţii europene pentru copii, în vederea promovării egalităţii de şanse pentru copiii expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. La acest proces de consultare a contribuit şi World Vision atât la nivel internaţional, cât şi în România. Copiii din proiectele World Vision România, prin reprezentanţii lor din Consiliul Consutativ al Copiilor, Vreau în Clasa a 9-a, Grupurile de Iniţiativă Locală şi Şcoala din Valiză au contribuit la conturarea acestei strategii prin implicarea în procesul de consultare al CE din perioada octombrie-decembrie 2020.”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România. 

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe. 

   

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite