Sondaj: Joe Biden are un avans de 8 puncte procentuale în faţa lui Trump, în perspectiva alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa captură video
Sursa captură video

Numărul americanilor nemulţumiţi de performanţele preşedintelui Donald Trump a crescut în ultima lună, odată cu numărul deceselor provocate de pandemia de coronavirus, liderul de la Casa Albă fiind cu 8 puncte procentuale în urma contracandidatului său democrat Joe Biden, în rândul alegătorilor înregistraţi, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi, transmite Reuters.

Sondajul efectuat luni şi marţi arată că 41% dintre adulţi aprobă performanţele preşedintelui, în scădere cu 4 puncte procentuale comparativ cu un sondaj similar efectuat la jumătatea lunii aprilie. O proporţie de 56% dintre americani sunt nemulţumiţi, cu 5 puncte mai mult faţă de sondajul precedent.

Cercetarea mai arată că 46% dintre alegătorii înregistraţi au spus că îl vor susţine pe Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, în timp ce 38% ar vota cu Trump. Într-un sondaj Reuters/Ipsos de săptămâna trecută, Joe Biden avea un avans de 2 puncte procentuale.

Americanii sunt tot mai critici faţă de modul în care Trump a gestionat criza de sănătate. Potrivit sondajului, proporţia celor care dezaprobă performanţele lui Trump în coordonarea reacţiei la pandemie este mai mare cu 13 puncte procentuale faţă de cei care sunt mulţumiţi, fiind cea mai mare diferenţă de când sociologii au pus această întrebare, la începutul lunii martie.

Trump  încercat iniţial să minimalizeze pericolul noului coronavirus, care a ucis peste 80.000 de oameni în Statele Unite, cel mai grav bilanţ la nivel mondial. Uneori, Trump i-a contrazis pe specialiştii din administraţia sa, a promovat posibile tratamente a căror eficacitate nu a fost dovedită şi i-a acuzat pe guvernatorii democraţi că încetinesc redeschiderea activităţilor în statele pe care le conduc pentru a-i afecta şansele de realegere.

Preşedintele republican a apărat maniera în care administraţia sa a gestionat criza şi a acuzat China să nu a alertat suficient lumea în privinţa gravităţii şi amplorii epidemiei care a provocat pagube economice semnificative.

Biden l-a devansat în mod constant pe Trump în sondajele realizate în rândul alegătorilor înregistraţi, dar avansul său s-a erodat constant până în această săptămână.

Oamenii îl consideră pe Trump un candidat mai puternic pentru crearea locurilor de muncă, în timp ce Biden este văzut mai potrivit în problemele legate de sănătate.

Sondajul Reuters/Ipsos a avut loc online, în engleză, la nivelul Statelor Unite. Au fost colectate răspunsuri de la 1.112 de americani adulţi, între care 973 de alegători înregistraţi. Rata de eroare este de plus/minus 4 puncte procentuale. 

Pe aceeaşi temă: 

Sondajele nefavorabile anunţă Jihadul preşedintelui Trump împotriva contracandidatului Joe Biden în alegerile americane 

Alegeri SUA 2020. Ce spune Joe Biden despre acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate împotriva sa

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite