WikiLeaks: Comandantul Gardienilor Revoluţiei i-ar fi dat o palmă lui Ahmadinejad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, corpul militar de elită al regimului de la Teheran, i-ar fi dat o palmă preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, dezvăluie WikiLeaks, preluat de Der Spiegel.

Generalul Ali Jafari s-ar fi certat cu Ahemadinejad, căruia i-ar fi dat o palmă peste faţă pentru că preşedintele Iranului ar fi pledat, în mod suprinzător, pentru libertatea presei.

În documentele publicate duminică de WikiLeaks, liderul iranian, în general o personalitate conservatoare, este comparat cu Adolf Hitler.

Totodată, documentele prezintă şi declaraţii directe la adresa liderilor iranieni, a credibilităţii lor şi a tacticilor pe care le folosesc la întâlnirile internaţionale. "Concluzia este că nu pot fi crezuţi", i-a spus Abdullah, regele Arabiei Saudite, unui diplomat american. Şi aliatul său, şeicul bin Zayed  din Abu Dhabi, a spus că "un război mai apropiat de termenii convenţionali este în mod clar de preferat consecinţelor pe termen lung pe care le pot genera un Iran înarmat nuclear". Şi liderul egiptean Hosni Mubarek a preciat că "Iranul provoacă întotdeauna probleme", iar premierul din Qatar a admis că "ei ne mint pe noi, noi îi minţim pe ei".

Site-ul Wikileaks a început duminică să publice o serie de documente strict secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Astfel, un număr de 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington, conţinând schimburi de informaţii confidenţiale sau secrete între 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din întreaga lume şi Departamentul de Stat american. Telegramele vizează perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010. Dintre acestea, un număr de 1.022 de documente conţin referiri la România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite