Miniștrii Apărării NATO au aprobat un nou concept pentru planificarea militară a alianței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, miniștrii apărării NATO au mai convenit să extindă asistența militară în Georgia și Moldova.

Steag și militari NATO. Foto: Arhiva Adevărul
Steag și militari NATO. Foto: Arhiva Adevărul

Miniștrii apărării NATO au aprobat un nou concept pentru planificarea militară a alianței, care ține cont de amenințările din partea Chinei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă de miercuri, după întâlnirea miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles.

"Aliații au convenit asupra unui nou concept pentru planificarea apărării NATO. Aceasta reflectă o nouă realitate - trăim într-o lume mai periculoasă: comportamentul agresiv al Rusiei, amenințarea terorismului și provocările din partea Chinei", a spus el.

Potrivit acestuia, noul concept va oferi o apărare sigură și puternică a NATO în noile realități. El a mai subliniat că această problemă va fi discutată la summitul NATO din iulie de la Vilnius.

Asistență pentru Georgia și Moldova

De asemenea, miniștrii apărării NATO au convenit să extindă asistența militară în Georgia și Moldova. 

"Miniștrii au discutat despre angajamentul nostru față de alți parteneri aflați în pericol, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova. Și am convenit să ne promovăm sprijinul pentru a le spori capacitățile de apărare și reziliența", a spus el, subliniind că cele trei țări sunt parteneri importanți. , care are nevoie de ajutor în lumina „amenințării ruse”.

Producția de muniție

Țările NATO au sporit cu prioritate producția de muniție de calibru 155mm. „Miniștrii au discutat despre cum să creștem producția și să reumplem stocurile de arme și muniție. Aliații NATO oferă Ucrainei asistență fără precedent <...>, în același timp, aceasta consumă o cantitate imensă de muniție și ne epuizează stocurile. Aliații au convenit. , împreună cu industria de apărare, să ne creștem oportunitățile de producție”, a spus el.

"Miniștrii au discutat problema penuriei de muniție și am început deja să o abordăm rapid în diferite capitale", a spus el. "Producția de muniție de artilerie de calibru 155mmeste deja în creștere, iar acest lucru ne permite să ne refacem stocurile și să continuăm simultan. pentru a sprijini Ucraina”.

"Vedem că lucrurile merg în direcția bună. SUA și Franța au semnat deja contracte pentru noi aprovizionări, dar și alte țări NATO, printre care Germania, Norvegia, au semnat deja contracte cu industria de apărare. Asta înseamnă că producția va începe. Acest lucru se poate face parțial prin utilizarea mai intensă a capabilităților de producție existente sau prin investiții în noi capacități de producție", a spus Stoltenberg.

Miniștrii au discutat despre noi obligații ale țărilor aliate de a crește cheltuielile militare după 2024, decizia urmând să fie luată la summitul de la Vilnius (11-12 iulie 2023 – nota TASS)”, a spus secretarul general al alianței. „Țările NATO ar trebui să consideră un indicator de 2% din PIB ca nivel minim al cheltuielilor lor militare, și nu plafonul lor, așa cum a fost până acum”.

Protecția infrastructurii subacvatice

Potrivit secretarului general al NATO, Alns va consolida protecția infrastructurii subacvatice în legătură cu sabotajul de la Nord Stream. 

image

"Miniștrii au discutat despre securitatea infrastructurii critice. Sabotajul Nord Stream ne-a amintit de vulnerabilitățile cu care ne confruntăm. Miniștrii au cerut autorităților militare NATO să ofere îndrumări cu privire la ceea ce putem face în continuare, inclusiv cooperarea și coordonarea cu sectorul privat. Și stabilim Sediul NATO este centrul de coordonare pentru protecția infrastructurii subacvatice”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, centrul va fi condus de un ofițer militar german. „Va facilita coordonarea cu industria și va spori securitatea infrastructurii noastre subacvatice”, a adăugat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite