Arestarea fondatorului WikiLeaks este iminentă. Acuzaţii: abuz sexual şi nefolosirea prezervativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange

Interpolul a emis un nou mandat de arestare internaţional (aviz roşu - "red notice") pentru Julian Assange, fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, iar arestarea lui este iminentă. Se aşteaptă însă ca Suedia să emită un nou mandat valabil.

Potrivit Sky News, Scotland Yard l-ar putea aresta astăzi pe Julian Assange, căutat de Suedia şi Interpol în cadrul unei anchete pentru "viol şi agresiune sexuală". Totodată, fondatorul WikiLeaks este considerat inamicul numărul unu de numeroase guverne nemulţumite de dezvăluirea de către site-ul de dezvăluiri a numeroase documente diplomatice americane.

În paralel cu zvonurile privind arestarea sa, site-ul WikiLeaks a anunţat, vineri dimineaţa, că şi-a schimbat domeniul, trecând de la WikiLeaks.org la WikiLeaks.ch, în Elveţia.  Vezi aici detalii.

Ieri, presa scria că Scotland Yard şi agenţii de informaţii din diverse ţări ştiau unde se află Julian Assange.

"Scotland Yard ştie unde se află, la fel şi serviciile de informaţii din mai multe ţări", a declarat Mark Stephens, avocatul lui Julian Assange, citat de AFP. Mark Stephens nu a dezvăluit unde se află Assange.

Cotidianul The Times a dezvăluit joi că Assange s-ar afla în sud-estul Angliei, însă o eroare în redactarea mandatului de arestare suedez pe numele lui i-a permis acestuia să evite arestarea sa în Marea Britanie

Suedia a anunţat joi că va emite pe numele fondatorului WikiLeaks un nou mandat de arestare ce urmează să completeze actualul mandat, pe care poliţia britanică nu l-a putut pune în aplicare din motive de procedură.

Celălalt avocat al său, suedezul Bjorn Hurtig, a afirmat că Julian Assange va contesta extrădarea sa către Suedia, în cazul în care va fi arestat. Dacă extrădarea sa către Suedia nu poate fi împiedicată, el a anunţat că va fi cel care va "prelua controlul şi conduce echipa de apărare, contestând orice hotărâre de a-l menţine în închisoare".

Mandat de arestare pentru suspiciuni rezonabile de viol, agresiune sexuală şi coerciţie

La 18 noiembrie, justiţia suedeză a lansat un ordin de arestare împotriva australianului în vârstă de 39 de ani, pentru a-l interoga "privind suspiciuni rezonabile de viol, agresiune sexuală şi coerciţie", în legătură cu fapte care datează din august. Potrivit dosarului penal, Julian Assange ar fi abuzat sexual de două femei suedeze. Totodată, el este acuzat că a refuzat, în repetate rânduri, să folosească prezervativul în timpul actelor sexuale, precum şi să efectueze analizele medicale pentru depistarea bolilor venerice.

Julian Assange a spus atunci că acuzaţiile fac parte dintr-o campanie a adversarilor săi pentru a-l discredita pe el, dar şi site-ul WikiLeaks care publică periodic documente secrete ale marilor guverne ale lumii. Fondatorul WikiLeaks a declarat atunci că ia în considerare să ceară azil în Elveţia, susţinând că presiunile asupra lui şi asupra colaboratorii lui au crescut semnificativ de la eliberarea sutelor de mii de documente care incriminează armata americană în războaiele din Irak şi din Afganistan.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică să publice aproximativ 251.000 de mesaje ale diplomaţiei americane, ceea ce a generat furia Washingtonului şi a pus numeroase guverne în situaţii stânjenitoare.

Julian Assange s-a născut în 1971 la  Townsville şi a crescut la Melbourne. În 1992 a fost condamnat pentru piraterie informatică, fiind eliberat condiţionat pentru 2.100 de dolari şi bună purtare. A lansat WikiLeaks în 2006. Numele site-ului wikileaks.org este format din particula „Wiki" (din Wikipedia, o enciclopedie online) şi cuvântul „leaks", care înseamnă scurgeri (de informaţii - n.r.), în limba engleză. Julian Assange a fondat site-ul ca pe un serviciu de informare a lumii şi a publicat peste un milion de documente confidenţiale, inclusiv informaţii militare clasate „top secret".

Citiţi şi:

Liderul socialiştilor europeni condamnă dezvăluirile Wikileaks

Adopţiile româneşti, în scandalul notelor secrete

Julian Assange se va opune extrădării sale în Suedia

Ambasada SUA din Paris: România, sursă importantă pentru proxeneţii din Franţa

WikiLeaks s-a mutat în Elveţia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite