„Bomba cu ceas”. Cinci semne că ați putea avea sindrom metabolic, o boală gravă strâns legată de obezitate și sedentarism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Sedentarismul, o dietă nesănătoasă, somnul insuficient, fumatul și consumul de alcool cresc probabilitatea apariției acestui grup de afecțiuni.

Sindromul metabolic poate fi asociat cu simptome precum creșterea în greutate FOTO: Shutterstock
Sindromul metabolic poate fi asociat cu simptome precum creșterea în greutate FOTO: Shutterstock

Sindromul metabolic este clasificat prin prezența a trei dintre următoarele: niveluri ridicate de zahăr în sânge; nivel scăzut al colesterolului „bun” HDL; trigliceride ridicate; tensiune arterială ridicată, precum și circumferința taliei mai mare, potrivit eatingwell.

Acest sindrom este cel mai strâns legat de excesul ponderal, sedentarism, care duce la apariția rezistenței la insulină

Medicii spun că, dacă nu efectuați teste de sânge regulate, este posibil să nu știți dacă aveți o problemă cu glicemia sau cu lipidele -și astfel este posibil să nu aveți niciun indiciu că aveți sindrom metabolic. 

Cinci semne că aveți sindrom metabolic

1. Îți este mereu sete

„Unul dintre criteriile sindromului metabolic este glicemia crescută la sau peste 100 mg/dl, care poate indica rezistență la insulină”, spune Kerry Conlon, nutriționist dietetician  specializat tulburări gastrointestinale.

Setea excesivă și nevoia crescută de a urina sunt semne de avertizare timpurie că glicemia dumneavoastră ar putea să atârne peste limitele normale. Dacă vă simțiți frecvent însetat și nu vă puteți potoli setea, trebuie să vă testați de urgență glicemia.

2. Te simți mereu obosită

Dacă sunteți în mod constant epuizat, dar nu sunteți sigur de ce, este posibil să existe o problemă de sănătate subiacentă la mijloc. Există multe motive pentru care ai putea fi obosită - somn insuficient, alimentație dezechilibrată, stres - dar dacă te simți frecvent obosită, ar putea fi un simptom al glicemiei ridicate.

„Nivelul ridicat al zahărului din sânge semnalează faptul că reglarea energetică a organismului necesită atenție”, explică Andrea Hinojosa, fondatoare a Honest Health & Wellness. Dacă sunteți obosit adesea, mai ales dacă credeți că dormiți suficient, trebuie să consultați medicul.

3. Observați schimbări la nivelul pielii

Dacă ați observat schimbări majore la nivelul pielii, ar putea fi un „semn viclean” că aveți sindrom metabolic. Etichetele de piele sunt mici excrescențe inofensive care se numesc papiloame. În timp ce etichetele cutanate se pot dezvolta ca urmare a îmbătrânirii și a altor cauze necunoscute, ele sunt, de asemenea, legate de diabet și de rezistența la insulină.

Un alt semn al sindromului metabolic sunt petele întunecate și catifelate de piele.

4. Aveți furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor

Dacă te-ai confruntat cu dureri, arsuri, furnicături și amorțeli ale picioarelor, ai putea avea sindrom metabolic. „Rezistența la insulină, hipertensiunea arterială, glicemia crescută și nivelurile anormale de colesterol pot deteriora nervii și vasele membrelor inferioare, ducând la neuropatie periferică și boli vasculare”, spune medicul Adam Hotchkiss.

5. Aveți frecvent dureri de cap

Există multe cauze ale durerilor de cap: deshidratarea, stresul, suprasolicitarea ecranului. Dar poate fi surprinzător să știți că durerile de cap severe și migrenele sunt asociate cu hipertensiunea arterială, conform cercetărilor. Ambele afecțiuni pot avea cauze de bază similare, motiv pentru care pot apărea împreună. (În mod obișnuit, totuși, hipertensiunea nu provoacă dureri de cap decât dacă tensiunea arterială devine extrem de ridicată).

Potrivit specialiștilor, modificarea alimentației, mișcarea mai frecventă și gestionarea stresului sunt modalități eficiente de îmbunătățire a sindromului metabolic.

Strategii pentru ameliorarea sindromului metabolic

Consumați o dietă mediteraneană

Andrea Hinojosa, fondatoare a Honest Health & Wellness, recomandă adoptarea unei diete mediteraneene, care include fructe, legume, cereale integrale și fasole, plus cantități moderate de pește, carne de pasăre, produse lactate, nuci, ouă și ulei de măsline.

Acest model alimentar pune accentul pe o varietate de alimente și încurajează o abordare durabilă a alimentației, mai degrabă decât aderarea la reguli stricte”, spune Hinojosa.

Creșteți cantitatea de fibre

Consumul mai multor fibre vă poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. „Consumul unei varietăți de fructe și legume bogate în fibre ajută, de asemenea, la creșterea sațietății, ceea ce poate ajuta la reducerea porțiilor în mod natural”, spune Conlon.

De asemenea, este important să faceți mișcare în mod regulat.

Recomandările sunt de a face 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, plus două zile de exerciții de rezistență. Fie că este vorba de mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înot, dans, patinaj sau orice altceva, s-a demonstrat că mișcarea zilnică promovează gestionarea sănătoasă a greutății. 

Este recomandat în general renunțarea la băuturi dulci, alcool, sare, zahar și grăsimi, în special grăsimi saturate. Și, totodată, renunțarea la fumat este extrem de importantă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite