Farurile adaptive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farurile adaptive
Farurile adaptive

Este vorba despre acele lumini „inteligente„ care urmăresc direcţia de deplasare a maşinii şi îmbunătăţesc astfel vizibilitatea şoferului în timpul efectuării unui viraj.

Practic, blocul optic al maşinii te ajută să vezi „după colţ" mărind semnificativ securitatea deplasării.

Comanda farurilor adaptive este dată de un sistem de monitorizare al unghiului de rotaţie al volanului şi implicit al celui de bracare al roţilor. Când valoarea acestor parametrii depăşeşte un anumit prag critic predefinit, sistemul farurilor adaptive este activat şi acestea încep să ilu­mineze în lateral. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, în funcţie de soluţia tehnică aleasă de constructorul automobilului.

Autoturismele echipate cu sistem de faruri bi-xenon asigură iluminarea laterală prin mişcarea bulbului fazei mici a farului de pe interiorul virajului cu un unghi de 15 grade. Tot în cazul farurilor bi-xenon, bulbii de iluminare se mişcă şi sus-jos pentru compensarea mişcării de tangaj a maşinii, astfel încât să nu orbim partenerii de trafic la trecerea peste denivelări, traversări la nivel cu şine de cale ferată sau de tramvai, etc.

O altă metodă mult mai sim­plă, prezentă în special la sistemele de iluminare com­puse din halogen pentru fa­za scurtă şi xenon pentru fa­za lungă este cu ajutorul lu­minilor de poziţie. Acestea cuprind mai multe becuri, iar la virarea peste pragul de activare al sistemului ele se aprind, iluminând în lateral.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite