9 lucruri care îţi strică imaginea la locul de muncă: cum poţi pierde respectul colegilor dacă eşti prea amabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Linkedin
FOTO Linkedin

Respectul de care ne bucurăm la locul de muncă sau lipsa acestuia pot face o diferenţă foarte mare în felul în care ne simţim atunci când suntem la birou. Vestea bună este că putem controla, prin comportamentul nostru în mediul profesional, felul în care ne tratează şi ne privesc colegii şi şefii.

Pentru orice persoană, respectul celorlalţi este un lucru foarte important. Acest atribuit influenţează atitudinea şi percepţia celor din jurul nostru faţă de noi, fiind cu atât mai important în mediul profesional, unde cu toţii ne dorim să fim văzuţi ca persoane capabile şi respnsabile. Iată care sunt, potrivit experţilor, comportamentele pe care ar trebui să le evităm la locul de muncă dacă ne dorim să fim respectaţi:

1. Eşti prea amabil

Potrivit publicaţiei Psychology Today, profesorul de comunicare şi terapeutul Preston Ni spune că o persoană poate fi amabilă în două moduri diferite: poate fi săritoare şi gata să îi ajute pe ceilalţi sau poate fi dispusă oricând să facă lucruri în locul altora. Uneori, de teamă că restul colegilor nu ne vor plăcea, suntem dispuşi să acceptăm orice favoruri ni se cer. Sfatul expertului este să renunţaţi la frică şi să refuzaţi politicos atunci când vi se cere ceva ce nu vă doriţi să faceţi, scrie portalul bustle.com.

2. Dai mereu vina pe alţii

Antreprenorul Kevin Daum susţine că persoanele care caut mereu să pună vina în spatele altei persoanei nu sunt persoane respectate la locul de muncă. În schimb, de respect se bucură cei care se concentrează pe rezolvarea problemelor.

3. Bârfeşti

Afaceristul american Peter Daisyme spune că, dacă vrei să te faci respectat la locul de muncă, trebuie srebuie să rezişti tentaţiei de a bârfi. „Deşi poate fi tentant să asculţi şi să transmiţi apoi mai departe ultimele bârfe de la birou, dacă faci acest lucru vei crea impresia că nu eşti o persoană de încredere, mai ales când vine vorba de informaţii confidenţiale”, este de părere Daisyme.

4. Eşti prea emoţional

Conform publicaţiei Forbes, autorul cărţii Inteligenţa Emoţională Travis Bradburry a consemnat că persoanele care devin extrem de emoţionale la locul de muncă sunt, de cele mai multe ori, evitate de ceilalţi. Dacă ai tendinţa de a te supăra vizibil în legătură cu lucruri pe care nu tu le poţi controla, ci alţi colegi sau superiori, vei pierde respectul şi îi vei îndepărta pe ce din jurul tău.

5. Nu ai încredere în tine

La locul de muncă, încrederea în propria persoană este foarte importantă, a spus Daisyme. Dacă începi orice declaraţie cu „Aş putea greşi, dar...” sau nu priveşti oamenii în ochi atunci când ai o conversaţie, colegii şi superiorii tăi îşi vor pierde şi ei încrederea în tine, crezând că nu eşti o persoană care poate face faţă responsabilităţilor.

6. Nu fixezi limite

Preston Ni a subliniat şi importanţa limitelor la locul de muncă. Nu trebuie să îţi fie teamă să spui că nu îţi verifici mailurile în afara programului de muncă sau că nu eşti disponibil pentru urgenţe în weekend. Dacă eşti tot timpul la dispoziţia angajatorului, este posibil ca acesta să te ia drept garantat.

7. Promiţi mai mult decât poţi face

Duam a mai spus că este important să nu promitem mai mult decât putem face, pentru a nu părea mai puţin competenţi sau chiar leneşi şi neserioşi. „Creează-le întotdeuna celorlalţi aşteptări realiste şi nu te sfii să ceri ajutor atunci când ai nevoie”, a spus acesta.

8. Nu eşti dispus niciodată să ajuţi

Un atribut cheie al unui angajat respectat este disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilalţi atunci când au nevoie. Fă-ţi, uneori, timp pentru colegii tăi şi vei avea respectul lor.

9. Nu îi respecţi pe ceilalţi

Tess Taylor, specialist în Resurse Umane, spune că unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să te bucuri de respectul celorlalţi este să îi respecţi la rândul tău. „Oamenii învaţă prin puterea exemplului. Fii tu cel care face primul pas şi arată respect şefilor, colegilor şi clienţilor fără a fi linguşitor sau excesiv de amabil. Dă dovadă de profesionalism”, a spus Taylor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite