Regina fugii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aur nesperat pentru delegaţia României. Atleta Constantina Diţă Tomescu a făcut o cursă extraordinară şi s-a impus în maratonul de la Beijing. Românca a terminat în 2 ore 26 de

Aur nesperat pentru delegaţia României. Atleta Constantina Diţă Tomescu a făcut o cursă extraordinară şi s-a impus în maratonul de la Beijing.

Românca a terminat în 2 ore 26 de minute şi 44 de secunde şi a devenit cea mai vârstnică câştigătoare într-o probă de maraton la Jocurile Olimpice. Totodată, Constantina Tomescu a adus prima medalie de aur pentru maratonul românesc în concursurile olimpice.

Marile agenţii de presă şi ziarele de peste hotare au scris la superlativ despre performanţa româncei. "A demonstrat că are o valoare extraordinară. La 38 de ani, Constantina Diţă Tomescu a alergat cum nu se aştepta nimeni.

Performanţa româncei este senzaţională, iar maratonista a demonstrat că <> . Titlul olimpic cucerit duminică este perfect meritat", a titrat Agenţia France Presse.

După 20 de kilometri, m-am mirat că nu a mai reuşit nimeni să vină în urma mea. Mă bucur însă că am avut forţa să menţin ritmul până la final şi să obţin această medalie olimpică.
Constantina Diţă Tomescu,
campioană olimpică la maraton

Constantina Diţă Tomescu s-a clasat pe primul loc la Beijing, după o întrecere pe care a dominat-o autoritar

O nouă medalie din cel mai strălucitor metal pentru România. Constantina Diţă Tomescu a crezut însă în şansa ei şi a adus prima medalie de aur pentru ţara noastră la maratonul olimpic.

Constantina Diţă Tomescu s-a prezentat la competiţia de la Beijing din postura atletei aflată la a doua sa participare la Jocurile Olimpice. În urmă cu patru ani, la Atena, ea a avut o prestaţie mai degrabă modestă şi s-a clasat la finalul cursei pe locul 20.

Cu toate acestea, anul 2004 a reprezentat începutul ascensiunii Constantinei Tomescu în topul curselor de maraton şi semimaraton. După succesul în celebrul maraton de la Chicago, în 2005, atleta noastră a izbutit să se remarce printr-o medalie de bronz cucerită la Campionatele Mondiale de la Helsinki şi un aur la Mondialul de semimaraton de la Edmonton.

Cursa de maraton de la Beijing a însemnat însă apogeul carierei de până acum a Constantinei Diţă Tomescu.

După o cursă fantastică, campioana noastră în vârstă de 38 de ani s-a impus cu timpul de 2 ore, 26 de minute şi 44 de secunde. Ea le-a devansat pe kenyanca Catherine Ndereba (2:27.06) şi pe chinezoaica Chunciu Zhou (2:27.07). Diţă s-a distanţat încă de la jumătatea cursei, pe care a dominat-o ulterior de o manieră categorică.

La final, ea a fost aclamată de peste 70.000 de spectatori, care au venit să asiste la un finish impresionant al româncei. Cea alintată "Puşa", care a reuşit să aducă prima medalie de aur din istoria participării României în probele de maraton la Jocurile Olimpice.

Cele mai importante succese ale Contantinei Diţă Tomescu

2004 - Locul 1 în maratonul de la Chicago (SUA). - Locul 1 la semimaratonul de la Edmonton (Canada).
2005 - Locul 3 la Campionatul Mondial de maraton de la Helsinki (Finlanda).
2008 - Locul 1 în maratonul din cadrul JO de la Beijing (China).

Dumnezeu m-a ajutat să câştig această medalie. După 20 de kilometri, m-am mirat că nimeni nu a mai reuşit să vină în urma mea. Mă bucur însă că am avut forţa să menţin ritmul până la final şi să obţin această medalie olimpică.
Constantina Diţă Tomescu,
atletă

Szabo: "Diţă a preluat ştafeta"

Aurul Constantinei Diţă Tomescu i-a luat puţin prin surprindere chiar şi pe mai marii Federaţiei Române de Atletism. Preşedintele forului de specialitate din ţara noastră, Sorin Matei, spune că spera la o medalie la această probă, dar că nu îndrăznea să spere la cel mai strălucitor metal.

"Sincer să fiu, ne gândeam la o medalie în această probă, dar poate că nu aveam curajul să o recunoaştem. Oricum, obiectivul nostru pentru Jocurile Olimpice era obţinerea unei medalii. Felicitări pentru Constantina, dar şi pentru celelalte maratoniste, care s-au comportat excelent", a spus Sorin Matei.

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism, Gabriela Szabo (foto), este bucuroasă că, după opt ani, atletismul din ţara noastră cucereşte din nou o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

"Cursa pe care a făcut-o Constantina Diţă Tomescu a fost extraordinară. A riscat în momentul în care a decis să se desprindă de pluton şi să ia cursa pe cont propriu. Tactica ei a dat însă roade. Mă bucur mult că am predate ştafeta Constantinei şi, după opt ani, România are din nou o campioană olimpică la atletism", a spus fosta campioană olimpică în proba de 5.000 de metri, la întrecerile din 2000 de la Sydney.

Şimon şi Talpoş, între primele 20

Celelalte două reprezentante ale României în cursa de maraton de la Beijing au avut evoluţii foarte bune. Vicecampioana olimpică de la Sydney, din 2000, în proba de maraton, Lidia Şimon, a fost destul de aproape de a mai avea încă o prezenţă pe podiumul olimpic. Lidia a făcut o cursă foarte bună, dar la final nu a mai avut puterea să forţeze pentru a prinde podiumul.

Cu timpul de 2 ore 27 de minute şi 51 de secunde, ea s-a clasat pe opt. Luminiţa Talpoş a terminat pe locul 20, în 2 ore 31 de minute şi 41 de secunde.

Presa străină despre Diţă Tomescu

• Agenţia France Presse: "A demonstrat că are o valoare extraordinară. La 38 de ani, Constantina Diţă Tomescu a alergat cum nu se aştepta nimeni. Performanţa româncei este senzaţională, iar maratonista a demonstrat că <> . Titlul olimpic cucerit duminică este perfect meritat".

• BBC: "Constantina Diţă Tomescu a câştigat medalia de aur într-o cursă în care principala sa adversară, Paula Radcliffe, din Marea Britanie, a suferit o fractură la picior şi a încheiat abia pe locul 23. Românca a cucerit prima ei medalie olimpică de aur într-o cursă pe care a gândit-o excelent".

• Reuters: "Constantina Diţă Tomescu a câştigat medalia olimpică de aur în proba feminină de marator după o cursă pe care a dominat-o categoric de la început până la sfârşit. La 38 de ani, românca a arătat că nu a avut nicio rivală duminică, victoria nefiindu-i pusă la îndoială pe ultimii zece kilometri din cursă, când a avut timp să mai şi privească în urmă".

• Marca: "După o cursă stelară, Constantina Diţă Tomescu şi-a adjudecat aurul olimpic la Beijing. În vârstă de 38 de ani, românca a reuşit cel mai important succes din carieră şi a demonstrat că este cea mai puternică maratonistă".

• L'equipe: "Încă de la jumătatea cursei, Constantina Diţă Tomescu s-a distanţat în câştigătoare. Surprinsă deoarece nu a urmat-o nimeni, românca şi-a continuat cursa spre medalia olimpică de aur într-o manieră categorică".

Comparată cu vinul vechi

Constantina Diţă Tomescu a furnizat o mare surpriză, aducând a treia medalie olimpică de aur pentru delegaţia României. Atleta a terminat pe prima poziţie în concursul de maraton, devenind cea mai vârstnică laureată a probei, de când a fost introdusă în cadrul Jocurilor Olimpice.

La 38 de ani, Constantina Diţă Tomescu a revoluţionat lumea maratoniştilor, lăsându-le fără medalia de aur pe două dintre cele mai cunoscute atlete: Catherine Ndereba, din Kenya şi chinezoaica Zhou Chunxiu, care au terminat a doua, respectiv a treia. Imediat după cursă, jurnaliştii s-au înghesuit cu laudele la adresa sportivei din România, despre care au spus că este precum vinul: cu cât înaintează în vârstă, cu atât devine mai bună.

Constantina s-a născut în Turburea, judeţul Gorj, şi de mică a avut aptitudini pentru sport. A jucat handbal de performanţă până a descoperit că de fapt "chemarea" ei era atletismul. Nu au atras-o probele pe distanţe mici şi s-a orientat direct către maraton. Poreclită "Puşa", sportiva s-a pregătit sub îndrumarea lui Valeriu Tomescu, cel care i-a devenit, ulterior, şi soţ.

În 1995, Constantina Diţă Tomescu a născut primul copil al cuplului, un băiat, pe care cei doi l-au botezat Rafael.

În prezent, familia Tomescu locuieşte în Statele Unite ale Americii, la Bulder, Colorado. Atleta, posesoare a unei diplome de profesor de sport, obţinută în 2006 la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, se poate mândri că are vecini celebri: actriţele Kristen Davis, cunoscută iubitorilor cinematografiei din serialul "Sex and the City", Jessica Biel, Sheryl Lee, scenaristul John August sau câştigătorul medaliei de aur la maraton la Olimpiada de la München (1972), Frank Shorter.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite