Născută în Ucraina, Iulia Dumanska predă o lecţie de patriotism: „La imn, îmi vine să plâng de fericire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Dumanska
Iulia Dumanska

Iulia Dumanska şi Denisa Dedu sunt jucătoarele în mâinile cărora selecţionerul spaniol Martin Ambros a decis să lase poarta României, la cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European de handbal feminin (competiţia are loc în perioada 29 noiembrie - 16 decembrie).

Iulia Dumanska şi Denisa Dedu sunt jucătoarele în mâinile cărora selecţionerul spaniol Martin Ambros a decis să lase poarta României, la cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European de handbal feminin (competiţia are loc în perioada 29 noiembrie - 16 decembrie). Primul meci al României va fi împotriva reprezentativei Cehiei, pe 1 decembrie, de la ora 19.00 (în grupa noastră se mai află Germania şi Norvegia).

În 2017, Cehia a eliminat România în optimile de finală ale Campionatului Mondial, la ultima fază, scor 28-27. Dumanska (22 de ani, de la SCM Râmnicu Vâlcea), o certitudine între buturile tricolore, a fost pe teren la drama de anul trecut şi va fi om de bază la turneul final din Franţa.

”Un meci de coşmar”

”Avem o grupă destul de grea, dar noi ne pregătim foarte bine pentru aceste meciuri. Ne dorim foarte mult să ne luăm revanşa în faţa Cehiei, pentru că anul trecut a fost un meci de coşmar. A fost o zi de coşmar şi acum ne gândim doar la victorie şi să facem oameni fericiţi, pentru că este o zi specială pentru noi şi pentru România, pentru că jucăm de 1 decembrie”, afirmă Iulia.

Amintirile o bântuie, dar portăriţa caută să le ţină departe: ”A fost un meci foarte greu şi, după, toată lumea a fost supărată. Este sport şi, uneori, trebuie să şi pierzi, ca să înveţi din greşeli. Ne dorim să fim mult mai motivate şi să câştigăm acest meci cu Cehia fără probleme. Asta ne dorim foarte mult. Meciul ăla s-a terminat, am uitat de el, aşa putem să spunem. Mergem cu gânduri noi, cu o motivaţie mult mai puternică şi ne dorim foarte mult să facem un meci bun. Primul meci este cel mai important”.

Planul de luptă a fost schiţat: ”Am început să le studiem pe fetele din Germania, sunt fete tinere, dar foarte ambiţioase. Trebuie să luăm pas cu pas, să ne concentrăm pe meciul cu Cehia, apoi cu Germania şi cu Norvegia. Nu trebuie să ne facem calcule, trebuie să jucăm bine fiecare meci, pentru că niciodată nu se ştie”.

Este puternica selecţionată a Norvegiei o sperietoare pentru tricolore? ”Noi ne motivăm pentru fiecare meci. Chiar şi la Trofeul Carpaţi, nu contează cu cine jucăm. În primul rând, trebuie să ne gândim la noi, la echipa noastră, să ne vedem de jocul nostru şi să evoluăm 100%, pentru că este foarte important să fim mereu concentrate”.

”Suntem mult mai unite”

Discuţiile din vestiar au sudat echipa, consideră Dumanska: ”Suntem pe sistem s-o luăm pas cu pas, să câştigăm primul meci, să câştigăm al doilea meci. Aşa este cel mai bine pentru toată lumea. Atmosfera din vestiar este una bună şi mi se pare că suntem mult mai unite decât anul trecut. Îmi doresc în continuare să rămânem o echipă, să jucăm una pentru cealaltă, să ne susţinem şi să avem rezultate pozitive, pentru că astea contează foarte, foarte mult. Punctul forte este apărarea. Dacă o să facem o apărare foarte bună, o să marcăm goluri uşoare. Asta o să fie cheia”.

După bronzul mondial de la junioare, din 2016, Iulia ţinteşte sus şi la Europenele de senioare: ”Este visul meu să obţin o medalie cu naţionala de senioare. A fost visul meu de când am venit în România, să joc pentru naţională şi sunt foarte fericită şi foarte mândră că am reuşit să devin româncă, iar acum să reprezint şi eu România. Este ceva deosebit şi mă bucur foarte mult că am reuşit. Sper în continuare să fiu sănătoasă şi să pot ajuta cât se poate de mult”.

”Este totul pentru mine”

Născută la Horodenka, Ucraina, Dumanska simte perfect româneşte, dovadă că a învăţat limba în numai trei luni. Ce înseamnă să fii româncă? În viziunea Iuliei, patriotismul arată astfel:

”Este totul pentru mine. Şi la imn, când cânt, pur şi simplu mă emoţionez. Îmi vine să plâng, dar îmi vine să plâng de fericire, pentru că ştiu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole! Limba română am învăţat-o în trei luni. Mi-a fost greu să prounţ literele î, i. Am aşteptat foarte mult cetăţenia română, timp de patru ani, şi acum apreciez totul ce se întâmplă în viaţa mea şi mă bucur foarte mult că mă pot antrena cu cele mai bune jucătoare din lume şi din România. Ne dorim să jucăm bine şi să-i facem pe toţi românii fericiţi. Nu sunt răutăcioasă. Joc în Oltenia, la Vâlcea, dar sunt crescută în Baia Mare. Nu îmi place să fiu nervoasă sau să fiu rea”.

Jucătoarea are o tactică, când stă faţă în faţă cu adversara, la loviturile de la 7 metri: ”Mă uit sus, de obicei, pentru că ştiu că Doamne-Doamne este mereu cu mine şi mă ajută. Şi, după, mă uit la braţul jucătoarei şi încerc să mă concentrez pe aruncarea ei. Le studiem pe adversare, înainte de meci. Eu şi colega mea, Denisa Dedu”.

”Toate sunt periculoase, în felul lor. Fiecare echipă este una dificilă şi periculoasă, nu pot să fac comparaţii. Îmi doresc foarte mult o medalie şi le promitem oamenilor că o să jucăm foarte bine, din ce în ce mai bine, ca să obţinem un rezultat bun, pozitiv. Cât se poate de sus”, Iulia Dumanska - portar România.

Programul meciurilor:

1 decembrie

19.00 România-Cehia TVR HD, TVR 1

3 decembrie

19.00 Germania-România TVR HD, TVR 1

5 decembrie

22.00 Norvegia-România TVR HD, TVR 1

Lotul României:

Portari: Denisa Dedu, Yuliya Dumanska

Extreme stanga: Valentina Ardean-Elisei, Cristina Florica

Interi stanga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Anca Polocoşer

Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu

Interi dreapta: Ana Maria Draguţ, Melinda Geiger

Extreme dreapta: Laura Chiper, Aneta Udriştoiu

Pivoti: Crina Pintea, Daniela Ratiu, Raluca Bacaoanu.

România a câştigat medalia la bronz la CE în 2010. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite